E.S. Valery Kuzmin: ”Rusia își confirmă invariabil disponibilitatea pentru un dialog bazat pe respect reciproc”

E.S. Valery Kuzmin: ”Rusia își confirmă invariabil disponibilitatea pentru un dialog bazat pe respect reciproc”

Excelența Sa Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, Valery Kuzmin a vorbit, în cadrul unui răspuns la întrebarea privind relațiile româno-ruse, despre actuala situație extrem de tensionată existentă la nivel mondial.

Georgiana Arsene

Ambasada Rusiei în România a publicat, pe pagina sa de Facebook, răspunsul dat de ES Valery Kuzmin la mai multe întrebări pe care românii le-au adresat Ambasadei.

Referitor la relațiile româno-ruse, Excelența Sa a amintit că țările noastre au multe lucruri în comun și că, după cum menționa remarcabilul diplomat român N.Titulescu, „prietenia româno-rusă este înrădăcinată în istoria …”. În cartea sa „Politica externă a României” el a scris: „Istoria arată că Rusia a fost întotdeauna aliatul, iar nu dușmanul României”.

Valery Kuzmin

Rusia și România au legături economice destul de voluminoase și se înrudesc spiritual datorită apartenenței la Ortodoxia mondială. De asemenea, între cele două state există tradiții îndelungate ale relațiilor culturale și umanitare.

Un aspect excelent punctat de Valery Kuzmin este cel referitor la modul în care România înțelege să își îndeplinească obligațiile în calitate de membru NATO.

În același timp, sunt nevoit să recunosc că, în calitate de catolic care dorea să fie mai catolic decât Papa, România își interpretează obligațiile de coaliție în cadrul NATO într-un mod deosebit. Astfel, în formula NATO, care este foarte controversată din punctul nostru de vedere – „descurajare și menținerea dialogului cu Rusia” – accentul se pune pe prima parte. Cu toate acestea, Rusia își confirmă invariabil disponibilitatea pentru un dialog bazat pe respect reciproc. În același timp, subliniem că un dialog „dintr-o poziție de forță”, în limbajul ultimatumurilor, pentru noi ca stat suveran și autosuficient este cu siguranță inacceptabil, a declarat șeful diplomației ruse la București.

ES Valery Kuzmin a precizat că Rusia înțelege îngrijorarea multor români cu privire la situația tensionată dintre Moscova și Washington.

Trebuie să spun că vinovatul în degradarea fără precedent a relațiilor ruso-americane a fost noua administrație a Casei Albe condusă de președintele J.Biden. Motivele sunt aceleași: încrederea că se poate vorbi cu Rusia dintr-o poziție de forță, căutând să-i „schimbe comportamentul”, contrar propriilor sale interese naționale legitime. O astfel de politică este complet lipsită de perspectivă și își demonstrează ineficiența de mai bine de două decenii, a adăugat Excelența Sa.

Acesta a dat ca exemplu faptul că americanii sunt deranjați că Rusia este activă în comerțul România la capitolul resurselor energetice, iar pe o scară paneuropeană mai largă de mai multe decenii Rusia a dobândit după merit o reputație de partener de încredere în acest domeniu.

Astă este motivul care provoacă nemulțumiri deosebite la Washington, care încearcă să impună europenilor gazul de șist lichefiat mult mai scump și, în acest scop, ar dori să împiedice finalizarea construcției gazoductului Nord Stream 2 în Marea Baltică.

Trebuie să-i dezamăgesc pe strategii de la Washington, Rusia deja furnizează peste 20 de milioane de tone de gaz natural lichefiat pe piața europeană, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din consumul de gaze în Uniunea Europeană, la un preț foarte competitiv. Companiile noastre sunt capabile și intenționează să mărească volumul de livrări, a subliniat Valery Kuzmin.

One thought on “E.S. Valery Kuzmin: ”Rusia își confirmă invariabil disponibilitatea pentru un dialog bazat pe respect reciproc”

  1. ES ,Dl.ambasador Valeri Kuzmin perfectă dreptate! Din păcate, nu poporul român este vinovat de relațiile inexistente sau dificile uneori cu Rusia, ci grupul de politicieni care conduc acum România,în frunte cu prezidentul Johannis, care este o slugă preaplecată a SUA, dar și a marilor puteri din vestul Europei! Poporul român vrea pace și liniște în țară, un trai mai bun și relații de toate felurile cu marele vecin de la răsărit! Iar dacă conducătorii noștri nu vor să învețe nimic din greșelile istoriei, cu atât mai rău pentru ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *