În atenția EVZ: câteva precizări mici despre relația mea cu Securitatea

În atenția EVZ: câteva precizări mici despre relația mea cu Securitatea

Am luat notă de articolul publicat în Evenimentul Zilei la data de 7 mai 2021 cu titlul ”Istoria Secretă. Gelu Voican Voiculescu bănuit de spionaj industrial. File din dosar”.

Gelu Voican VOICULESCU

Mă văd nevoit să vin cu câteva rectificări.

În primul rând, titlul induce în eroare cititorul, întrucât, în calitate de cetățean român, nu puteam fi bănuit de spionaj industrial, ci doar de trădare prin transmitere de secrete de stat. Numai cetățenii străini puteau fi învinuiți de spionaj în România.

Gelu Voican Voiculescu

În al doilea rând, nu am intrat în vizorul Securității din anii 70, așa cum se menționează în articol, ci din 1959, când am fost exmatriculat de la Facultatea de Geologie Tehnică a Institutului de Petrol, Gaze și Geologie, fiind calificat drept ”exponent al reacțiunii interne, mână-n mână cu reacțiunea externă”. Un articol pe tema exmatriculării mele poate fi citit aici: https://inprimalinie.org/2020/09/07/de-ce-am-fost-exmatrculat/

Dosarul meu de Urmărire Informativă – DUI – începe direct cu o notă de ascultare telefonică din martie 1966. Asta presupune că urmărirea informativă începuse, probabil, în decursul anului 1965, durând până în 1989.

De asemenea, contrar celor afirmate de autoarea articolului din EVZ, la arestarea mea și a tatălui meu, Ștefan Voiculescu, în Ungaria, la 18 mai 1970, nu s-au găsit asupra noastră nici un fel de documente, înscrisuri sau filme legate de industria petroliferă.

Altfel, nici nu ar fi fost posibilă scoaterea mea de sub urmărire penală și eliberarea mea din 23 iulie 1970.

Instanța recunoaște caracterul politic al abuzurilor

Atunci când a apărut Legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora, pronunțate în perioada 6 martie 1945- 22 decembrie 1989, am introdus și eu un dosar la Curtea de Apel București în care am prezentat multe documente doveditoare ale abuzurilor făcute de Securitate împotriva mea de-a lungul perioadei 1959-1989.

Instanța a recunoscut caracterul politic al măsurii exmatriculării mele de la 13 martie 1959, caracterul politic al urmării mele informative timp de peste două decenii – 1965-1989 – caracterul politic al reținerii mele în arestul Securității din perioada 18 mai – 23 iulie 1970.

Fac precizarea că nu am beneficiat de despăgubirile prevăzute de Legea nr. 221/2009 pentru că, între timp, ele fuseseră sistate.

Aceeași instanță a respins caracterul politic al condamnării mele la un an și jumătate de închisoare cu executare pentru înșelăciune în dauna avutului obștesc și deținere de valută – infracțiuni confecționate în întregime de Securitate – deoarece eu am recunoscut eu am recunoscut săvârșirea acestor infracțiuni evitând, astfel, condamnarea în temeiul articolului din Codul Penal referitor la propagandă împotriva orândiurii socialiste.

3 thoughts on “În atenția EVZ: câteva precizări mici despre relația mea cu Securitatea

  1. Multa lume uita sau se face ca uita , faptul ca , a avea ” relatii ” { RELATII BUNE } cu Securitatea , constituia nu doar o indatorire patriotica OBLIGATORIE PRIN LEGE ci si , un deziderat al multor romani care sperau la ” cate ceva ” din partea alora in schimbul delatiunilor facute . EVZ , pai chiar s-a uitat cine au fost conducatorii acestui trust de presa de la inceputurile sale ??? Astia erau in stare sa-si toarne si parintii pentru o viza pe pasaportul mult visat , iar unii dintre ei…chiar aveau pasaport la purtator insa, asta vad ca s-a uitat . Nea Dane…tin-te tare omule si , nu uita vorbele Mantuitorului Iisus Hristos : CINE-I FARA DE PACAT SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA ! Or fi astia de la EVZ chiar atat de curati la suflet , ma cam indoiesc de asta !

  2. Iarta-ma , am uitat s a te-ntreb : TE-AI VACCINAT ? Daca nu , atunci pentru zilele astea iti doresc….CARANTINARE PLACUTA ! 🙂 🙂 🙂

    Mi-a placut ce-a spus Dan Puric in Magazin Critic : “O să devină ilegal să fii nevaccinat, o să ne ascundem prin canale, o să ne împărțim societate, Istoria n-o să mai fie înainte și după Hristos, o să fie înainte și după Vaccin””

  3. Ăștia de la Evenimentul zilei, sunt niste ticalosi. Gelu Voican Voiculescu a fost urmărit si închis de securitate si nu a avut decât calitatea de persecutat politic. Stiu asta pentru că a lucrat cu tatăl meu la IPROMIN multi ani in acelasi birou. Dar trepadusii de la Excrementul zilei nu au ce face. Va urez sanatate si fericire dl Gelu Voican Voiculescu si dvs si întregi dvs familii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *