Tatiana Grușko, consulul general al Federației Ruse la Constanța: ”Rusia este, întotdeauna, deschisă propunerilor și inițiativelor în spiritul bunei vecinătăți”

Tatiana Grușko, consulul general al Federației Ruse la Constanța: ”Rusia este, întotdeauna, deschisă propunerilor și inițiativelor în spiritul bunei vecinătăți”

Tatiana Grușko, consulul general al Federației Ruse la Constanța a acordat un interviu publicației IN PRIMA LINIE, în care a vorbit despre primul an de activitate diplomatică în România, despre primele impresii, despre experiența acumulată în Dobrogea, dar și despre ospitalitatea și bunăvoința românilor.

Nicoleta BACIU

Doamnă consul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Tatiana Grușko, aveţi un an ca diplomat printre români, printre dobrogeni. Un an de diplomaţie petrecut cu noi, cu oficialităţile de aici, cu oameni pe care nu i-aţi văzut niciodată. Cum aţi fost primită de români? Cum i-aţi perceput? Dar ei pe dumneavoastră?

În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi împărtăși impresiile. Din păcate, în urma restricțiilor introduse din cauza pandemiei, multe evenimente și călătorii importante au fost anulate în ultimul an, iar numărul de contacte a fost redus semnificativ. Cu toate acestea, experiența acumulată în comunicare poate fi caracterizată exclusiv într-un mod pozitiv. Întâlnirile pe care le-am avut mi-au lăsat impresii calde și plăcute. În opinia mea, oamenii care trăiesc în România se disting prin deschidere, bunăvoință și cordialitate. De asemenea, majoritatea sunt auto-disciplinați și respectă legea.

Dintre contactele constante, aș dori să îi amintesc pe compatrioții noștri, reprezentanți ai Comunității rușilor-lipoveni și ai Obștii cazacilor din România. Promovarea și popularizarea limbii și culturii ruse este una dintre principalele sarcini ale Consulatului General și, în această privință, ruși-lipoveni și cazaci care locuiesc în circumscripția consulară ne oferă o asistență neprețuită, păstrându-și cu atenție tradițiile și transmițându-le din generație în generație.

Tatiana Grușko

Cât de important este rolul Consulatului Federației Ruse la Constanța în consolidarea relațiilor bilaterale? Cât de importante sunt acțiunile/activitățile derulate de Consulat împreună cu instituțiile publice, culturale și educaționale din Constanța, în consolidarea relațiilor româno-ruse?

Activitatea Consulatului General al Rusiei la Constanța este importantă, în primul rând, din punctul de vedere al dezvoltării cooperării comerciale și economice, a legăturilor colaterale dintre companiile care își desfășoară activitatea în portul Constanța și porturile rusești din Marea Neagră. Antreprenorii locali sunt interesați atât de furnizarea de produse rusești către România, cât și de tranzitul mărfurilor din porturile rusești către alte țări europene prin Constanța. 

Un loc special în munca noastră îl ocupă cooperarea culturală, umanitară și științifică și tehnică. Excursiile educaționale la conferințe și seminarii științifice ale AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) la Academia Tehnică Rosatom din Obninsk (regiunea Kaluga) și Institutul de Cercetări Nucleare din Dubna (Regiunea Moscovei) au devenit o bună tradiție pentru studenții și profesorii Universității Ovidius specializați în energie nucleară. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm această tradiție în perioada post-pandemică.

În 2019, oameni de știință, profesori și studenți din Constanța, Brăila și Galați au participat la Congresul internațional de medicină a reproducerii de la Moscova, la evenimentele Universității de prietenie a popoarelor din Rusia, Centrul științific pentru obstetrică, ginecologie și perinatologie numit după Academicianul V.I.Kulakov (Moscova), Universitatea de Stat Voronej, Universitatea de Stat din Uralul de Sud (Celeabinsk), Universitatea Lobacevski (Nijni Novgorod).

Înainte de pandemia de coronavirus, Consulatul General a participat la târgul anual de binefacere ”Să dăruim împreună”, care a fost organizat împreună cu Prefectura județului Constanța, Consulatul General al Turciei și comunitățile naționale ale județului. Ultima dată când a avut loc evenimentul, în 2019, fondurile strânse au fost donate Centrului pentru Educația Școlară Incluzivă ”Albatros” din Constanța. Astfel de evenimente, din punctul nostru de vedere, sunt deosebit de importante: faptele bune unesc oamenii mai bine decât orice forumuri și conferințe.

Care sunt impresiile dumneavoastră despre România? Dar despre Constanţa şi despre Dobrogea? Chiar dacă suntem în pandemie, ați reușit să vizitați România?  Ce vă atrage mai mult în România: litoralul, delta sau muntele?

România este o țară frumoasă și pitorească. Există munții maiestuoși din Carpați, plajele însorite din Constanța și rezervația naturală unică din Delta Dunării. Din păcate, pandemia mi-a afectat planurile de a călători prin România, așa că până acum am putut doar să explorez circumscripția consulară și să vizitez parțial partea montană a țării. Nu este ușor să pun în evidența o regiune separată, fiecare dintre ele este unică și interesantă.

„Constanța de astăzi seamănă cu Soci, înainte de Jocurile Olimpice din 2014“ 

Ce zone din România v-au amintit de unele similare din Rusia?

Este dificil de comparat România cu Rusia, deoarece țara  noastră se află în zone climatice complet diferite. Natura ambelor țări este frumoasă și diversă.

În ceea ce privește monumentele de istorie și cultură, este de remarcat că, în ciuda religiei ortodoxe comune a celor două țări, stilul arhitecturii bisericii diferă în multe privințe. De exemplu, bisericile ortodoxe românești nu au cupolele aurii, sub forma ”cupolei de ceapă”, obișnuite pentru ruși. Arhitectura urbană a ambelor țări a ținut în mod istoric ritmul vremurilor, dar în realitățile rusești, ceea ce este destul de logic, a dobândit invariabil dimensiuni mai mari.

Deoarece, deja, cunosc Constanța destul de bine, pot face câteva paralele cu orașele rusești din regiunea Mării Negre. În opinia mea, Constanța de astăzi seamănă cu orașul nostru Soci, înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. În ajunul olimpiadelor, guvernul țării noastre a investit mult în modernizarea infrastructurii urbane și în deschiderea noilor hoteluri. O stațiune de schi modernă „Rosa Hutor”, care este foarte populară, a fost construită de la zero.

Cred că municipiul Constanța are un potențial mare, inclusiv pentru organizarea de evenimente internaționale de anvergură. De asemenea, orașul are toate șansele de a atrage mai multe investiții în dezvoltarea mediului urban și a industriei turismului. Aici există toate premisele pentru îmbunătățirea vacanțelor.

Cum promovează turismul bilateral Consulatul General al Rusiei în România? Aveţi în desfăşurare anumite programe?

Din păcate, pandemia de coronavirus a încurcat toate planurile de promovare a turismului bilateral. În 2019, Consulatul General din Constanța a emis un număr record de vize în istoria misiunii: aproape o mie și jumătate. Acum, statisticile, desigur, nu sunt atât de roz, deoarece granițele dintre țările noastre au fost închise pentru majoritatea categoriilor de călători, din luna martie anului trecut.

După eliminarea restricțiilor, principalul stimulator al turismului în Rusia ar trebui să fie introducerea unei singure vize electronice pentru cetățenii din peste 50 de țări ale lumii, inclusiv a României, planificată anterior pentru acest an. O viză electronică oferă dreptul de a intra și de a rămâne în Federația Rusă într-o vizită de afaceri sau ca turist, precum și pentru a participa la evenimente științifice, culturale, socio-politice, economice și sportive. Acesta va fi emisă pentru o singură intrare cu perioada maximă de 16 zile. Pentru a obține acest tip de viză, nu trebui să o solicitați la Consulatul General sau Secția Consulară a Ambasadei, deooarece cererea se depune online. De asemenea, nu sunt necesare documente care să confirme scopul călătoriei. O excepție pentru cetățenii Uniunii Europene sunt polițele de asigurare de sănătate pe durata călătoriei, iar disponibilitatea acestora va fi verificată de polițiștii de frontieră.

„Din păcate, turistul rus știe puțin despre România, ca destinație turistică“

Apreciaţi că, în situaţia actuală a relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, cetăţenii ruşi vor alege ca destinaţie turistică România şi litoralul românesc? Prin ce ar putea deveni atractivă România pentru turiştii ruşi?

Relațiile dintre Rusia și Turcia pot fi caracterizate ca fiind în continuă dezvoltare, în plus, într-o varietate de domenii. Și turismul, desigur, nu se află pe ultimul loc. În prezent, călătoriile turistice pentru cetățenii ruși în Turcia sunt limitate de decizia sediului operațional de control și monitorizare a situației noului coronavirus, în legătură cu numărul crescut brusc de cazuri de coronavirus din această țară. Acum, statisticile coronavirusului din Turcia s-au îmbunătățit oarecum, ceea ce, în principiu, oferă o speranță pentru întoarcerea turistului rus în stațiunile atât de iubite în lunile august-septembrie.

Având în vedere regimul fără vize pentru cetățenii ruși, dezvoltarea infrastructurii turistice turcești și prețurile relativ mici, este greu de spus dacă litoralul românesc va putea face concurența cu Turcia. Din păcate, turistul rus știe puțin despre România ca destinație turistică și, în același timp, este și conservator. Atunci când situația din lume este instabilă, majoritatea vor prefera opțiunea dovedită de-a lungul anilor.

Mai mult, în cursul pandemiei mulți dintre cetățenii noștri și-au redescoperit, de fapt, țara lor, cu întinderile sale nesfârșite și diverse tipuri de recreere: de la excursii de drumeții în taiga, până la plajele însorite de pe coasta Mării Negre. Ținând cont de faptul că majoritatea țărilor lumii, inclusiv România, nu au dezvoltat încă o strategie de primire a turiștilor străini, este probabil prematur să vorbiți despre modul în care stațiunile dvs. pot atrage ruși. În plus, în ciuda excelentelor date naturale ale litoralului românesc, este puțin probabil ca România să reușească să atingă nivelul Turciei în ceea ce privește plajele și hotelurile de lux, fără a atrage investiții uriașe.

Cum ați caracteriza relațiile româno-ruse în acest moment și ce perspective de viitor există?

Când vine vorba de perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale cu orice țară din lume, subliniem invariabil faptul că Rusia este întotdeauna deschisă propunerilor și inițiativelor în spiritul bunei vecinătăți, în special în domeniul comerțului, economic, cultural și umanitar. În același timp, înțelegem că, în prezent, România nu poate fi luată în considerare fără contextul triunghiului România-SUA-UE și al anumitor obligații pe care le are. Cu toate acestea, există întotdeauna loc pentru dezvoltarea contactelor dintre oameni și cooperarea economică și comercială reciproc avantajoasă. Constanța este un port mare cu o infrastructură modernă dezvoltată și aici interesele de afaceri le dictează legile.

În concluzie, aș dori să le urez oamenilor din România sănătate, să facă față acestei boli extrem de periculoase din acest secol – pandemia de coronavirus. Urmărim îndeaproape cum se desfășoară vaccinarea în România: într-un mod ordonat și bun. Permiteți-mi să exprim speranța că, până în toamna acestui an, viața din România de zi cu zi va reveni treptat la normalitate.

Cine este Tatiana Grușko 

Născută în 1964, Tatiana Grușko a absolvit Universitatea de Stat Kalinin în 1991 și Academia Diplomatică a Ministerului Rus de Externe în 1997. Vorbește fluent engleza și franceza. Deține rangul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar al clasei a II-a. Activează în sistemul Ministerului Afacerilor Externe din anul 1983. Tatiana Grușko are o vastă experiență în Biroul central al Ministerului Afacerilor Externe al URSS / Rusia. În perioada anilor 2006 – 2009 este consul general al Rusiei la Sydney, Australia.  Între anii 2014-2017 este consul general al Rusiei la Ruse, Bulgaria.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *