„Înțelegerea noii realități”: ce va fi discutat la Forumul Economic de Est în 2021

„Înțelegerea noii realități”: ce va fi discutat la Forumul Economic de Est în 2021

În perioada 2-4 septembrie, la Vladivostok va avea loc Forumul Economic Estic. Aproximativ 4.000 de invitați și delegați, inclusiv antreprenori ruși și străini, politicieni, experți și reprezentanți ai mass-media, sunt așteptați pe marginea platformei de afaceri. Ca parte a programului de afaceri EEF 2021, se intenționează discutarea modalităților de depășire a consecințelor economice și sociale ale pandemiei. În plus, accentul se va pune pe atractivitatea investițiilor din Orientul Îndepărtat, redresarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pe digitalizare.

Pentru a șasea oară, Forumul Economic de Est va avea loc în campusul Universității Federale din Orientul Îndepărtat de pe Insula Russky. Pe lângă oaspeții din Rusia, la EEF-2021 sunt așteptați reprezentanți ai Chinei, Japoniei, Coreei de Sud, Franței, Statelor Unite și ale altor țări. Conform prognozelor organizatorilor, la forum vor veni aproximativ 4 mii de delegați, informează russian.rt.com.

Anul acesta, s-a decis ca numărul participanților la platforma de afaceri să se reducă de aproape două ori față de 2019. După cum a explicat vicepremierul Rusiei – trimisul prezidențial în Districtul Federal Yuri Trutnev din Orientul Îndepărtat, acest lucru este necesar pentru a asigura măsuri de securitate într-o situație epidemică dificilă.

„Acum nu avem nicio sarcină să stabilim recorduri pentru numărul de persoane. Sarcina noastră este să invităm cei mai importanți oameni, de care depinde în mare măsură dezvoltarea Orientului Îndepărtat”, a subliniat Trutnev.

Peste 90 de evenimente sunt planificate a fi organizate în cadrul programului de afaceri. Tema principală a agendei este „Noi oportunități ale Orientului Îndepărtat într-o lume în schimbare”.

În mod tradițional, forumul va aduce antreprenori, politicieni și experți ruși și străini de top, precum și reprezentanți ai mass-mediei și ai organizațiilor publice pentru a discuta cele mai presante probleme de pe agenda regională și internațională. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin în discursul său adresat invitaților și participanților la Forumul Economic din Est.

Este necesar să se contureze formele și mecanismele optime de interacțiune care vizează îmbunătățirea climatului investițional, dezvoltarea infrastructurii de transport, energie, industrie și turism, precum și asigurarea unui nivel ridicat de siguranță a mediului. Și sunt sigur că se va acorda o atenție deosebită problemelor asociate depășirii consecințelor economice și sociale ale pandemiei de coronavirus, a declarat Putin.

În primul rând, reprezentanții afacerilor și ai guvernului vor încerca să identifice noi direcții pentru dezvoltarea economiei globale după criză, precum și să ia în considerare punctele slabe ale comerțului mondial identificate de pandemie. Timofey Bordachev, directorul de programe al Clubului Valdai, care participă la forum, a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat RT.

„Una dintre sarcinile cheie ale platformei de business din acest an este să înțeleagă noua realitate în care pandemia a implicat lumea. În special, care ar trebui să fie calea Rusiei de a relua legăturile cu Estul și Asia. În plus, antreprenorii trebuie să adapteze metodele care au fost operate cu succes înainte de pandemie pentru a atrage un nou public în condițiile frontierelor încă parțial dezvăluite”, a spus Bordachev.

În plus, se preconizează o atenție deosebită acordată marjelor EEF-2021 pentru a spori atractivitatea Orientului Îndepărtat în ceea ce privește investițiile. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat RT de către unul dintre participanții tradiționali ai forumului, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Rusiei Serghei Katyrin. Potrivit acestuia, antreprenorii regionali trebuie să discute mai activ cu partenerii despre inovațiile și instrumentele lor care permit aprofundarea legăturilor comerciale.

„De exemplu, ne așteptăm ca WEF să anunțe parametrii specifici ai regimului zonei vamale libere pe Insulele Kuril. Acolo, este planificată scutirea completă a investitorilor de toate taxele pentru o lungă perioadă de timp, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la 7,6% și alte preferințe. Cred că introducerea regimurilor fiscale speciale va atrage investitori străini, în primul rând din țările asiatice ”, a subliniat Katyrin.

În contextul pandemiei, unii oaspeți străini ai EEF-2021 vor participa la întâlniri online. În plus, anul acesta este planificată organizarea de studiouri separate ale forumului în străinătate, care vor funcționa într-un mod interactiv de teleconferințe în Seul, Shanghai și Tokyo.

„La WEF, este important să prezentăm oportunitățile Rusiei și pe piețele externe. Țara noastră face comerț activ cu statele din Orientul Îndepărtat. În același timp, gama de bunuri exportate se extinde, antreprenoriatul inovator se dezvoltă și se promovează evoluții interne inovatoare pe piețele externe. Nu cred că Rusia exportă în străinătate doar lemn și petrol. Acest lucru este departe de a fi cazul”, a adăugat Serghei Katyrin.

Evenimentul central al WEF va fi sesiunea plenară din 3 septembrie, la care este așteptat să ia cuvântul Vladimir Putin. Șefii Kazahstanului și Mongoliei vor fi, de asemenea, prezenți în modul de videoconferință. În plus, sunt așteptate mesaje video de la liderii din China, India, Thailanda și Argentina. Acest lucru a fost anunțat pe 31 august de secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

La forum se va discuta, de asemenea, despre redresarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Potrivit lui Alexander Kalinin, președintele Organizației Publice a Întreprinderilor Mici și Mijlocii „Opora Rusia”, în timpul pandemiei, întreprinderile mici au fost cele care au suferit în mare parte de restricții de carantină și au nevoie acum de sprijin.

„Afacerile s-au trezit într-o situație dificilă, dar au reușit să-și revină rapid în detrimentul resurselor proprii și al sprijinului statului. De această dată, toate cele 11 regiuni din Orientul Îndepărtat sunt reprezentate activ în domeniu. În opinia mea, aceasta este o oportunitate excelentă pentru antreprenori să discute despre lecțiile pandemiei și să dezvolte noi căi pentru dezvoltarea IMM-urilor atât pe plan intern, cât și pe piețele internaționale ”, a spus Kalinin.

În plus, oaspeții EEF vor aborda problema digitalizării economiei ruse. Tigran Sargsyan, vicepreședinte al Consiliului de administrație al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, care participă la forum, a spus acest lucru într-un interviu acordat RT.

„Nu este vorba doar de regiunea Orientului Îndepărtat al Rusiei, ci și de țările EAEU. Digitalizarea se referă acum la aproape toate subiectele forumului – finanțe, transporturi, logistică, tehnologie, știință, inovație. Acest aspect a devenit deja o legătură de legătură între interesele atât ale investitorilor, cât și ale statelor și ale instituțiilor publice ”, a subliniat Sargsyan.

Forumul Economic din Est a avut loc pentru prima dată în 2015, prin decret al lui Vladimir Putin. Lucrările pe site se desfășoară sub forma unor sesiuni de panel, mese rotunde, dezbateri TV, mic dejun de afaceri și dialoguri de afaceri.

În urma rezultatelor EEF-2019, au fost semnate 270 de acorduri în valoare de 3,4 trilioane de ruble. Apoi, forumul a găzduit peste 100 de evenimente, la care au participat peste 8,5 mii de delegați din 65 de state. În 2020, s-a decis anularea WEF din cauza situației epidemice dificile din Rusia și din lume.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *