Lavrov, despre Rusia: Nu impunem nimănui nimic, încercăm mereu să respectăm poziția, istoria și rădăcinile celor cu care interacționăm pe arena internațională

Lavrov, despre Rusia: Nu impunem nimănui nimic, încercăm mereu să respectăm poziția, istoria și rădăcinile celor cu care interacționăm pe arena internațională

 Discurs și răspunsuri la întrebări ale ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului Prezidențial pentru Relații Interetnice (Moscova, 31 august 2021)

 Rusia este o țară multinațională, multiconfesională, cu tradiții vechi de secole de conviețuire a diferitelor grupuri etnice, culturi și religii. Avem o atitudine atentă față de tradițiile acelor popoare care nu au venit aici din altă parte a planetei, iar aici s-au născut rădăcinile lor, strămoșii lor. Nu impunem nimic nimănui, încercăm mereu să respectăm pozițiile, istoria, rădăcinile celor cu care interacționăm pe arena internațională.

 Vrem să vedem pe arena internațională aceleași principii pe care s-a construit țara noastră de mai multe secole, în sensul că fiecare națiune are dreptul să fie tratată cu respect. Relațiile dintre state și popoare trebuie să se bazeze în mod inevitabil pe căutarea unui echilibru între interese și compromisuri.

Miza unui stat puternic sunt fundamental importante pentru politica noastră externă. Când un stat are și își exercită suveranitatea, în cele din urmă câștigă în arena externă. Iar cei care merg cu umilință în coada poziției celor puternici ai acestei lumi, de regulă, pierd, nu sunt puși „într-un ban”.

 Diplomația oamenilor ar trebui să fie prezentă în toate eforturile noastre, pentru că nu este ceva impus de sus. Ea vine de la viață. Vedem cum reprezentanții popoarelor indigene din Federația Rusă sunt interesați să sprijine statul, care este în creștere și în a fi văzut, cunoscut și recunoscut pe arena internațională.

 Încerc mereu să scriu în documente atunci când vorbim despre ceva ce trebuie făcut unui public extern, nu o „imagine pozitivă a Rusiei”, ci o „imagine obiectivă a Rusiei”.

 Este în interesul ca toată lumea să trăiască în armonie și nimeni nu a încercat să pună la îndoială experiența istorică, culturală, civilizațională a unei alte țări. Încercarea de a spune că civilizația occidentală, cu toate ciudățeniile sale neoliberale, este un model nu va funcționa în țările ortodoxe și musulmane normale.

 În cadrul CSTO, CSI și al Uniunii Economice Eurasiatice, ne vom consolida prietenia pe baza respectului, a bunei vecinătăți și a căutării unui echilibru între interese și compromisuri. Doar așa. Cred că organizațiile create în spațiul post-sovietic sunt unice în sensul că se bazează pe consens și nimeni nu obligă pe nimeni să facă ceva acolo. Același lucru este valabil și în Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), în asociația BRICS.

 Africa este continentul viitorului, după cum recunoaște toată lumea, este un continent în care rezervele de resurse naturale sunt nelimitate. Ne întoarcem în Africa, iar africanii înșiși recunosc și salută acest lucru. În octombrie 2019, la Soci a avut loc primul Forum Rusia-Africa din istorie. Companiile noastre lucrează acolo și creează locuri de muncă în Rusia.

 Unul dintre cele mai importante subiecte ale politicii noastre externe este apărarea memoriei istorice. În fiecare an, timp de mulți ani la rând, la Adunarea Generală a ONU, adoptăm o rezoluție prin care se cere să se oprească glorificarea nazismului și a oricărei practici de extremism și ură rasială.

Am comentat că este necesar să vedem nu o poveste alb-negru, ci să o vedem în toată complexitatea, inconsecvența ei.

Cei care cer să-l perceapă pe Stalin ca pe un rău absolut, fără nuanțe, care cer să-l considere pe el și pe A. Hitler ca fiind singurii vinovați ai celui de-al Doilea Război Mondial, prin urmare vor să pună țara noastră și pe cei care și-au propus să cucerească Europa pe aceeași tablă. Am salvat această Europă de la cucerire și multe popoare de la distrugere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *