Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei: ”Flirtul cu terorismul în lumea interconectată de astăzi este mortal”

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei: ”Flirtul cu terorismul în lumea interconectată de astăzi este mortal”

Cu prilejul Zilei Solidarității de luptă împotriva terorismului, aniversată în Rusia în data de 3 septembrie, este onorată memoria victimelor actelor teroriste, inclusiv a ofițerilor de aplicare a legii care au căzut în lupta împotriva acestor rele globale.

Data nu este întâmplătoare: la 3 septembrie 2004, a fost finalizată operațiunea de eliberare a ostaticilor și de eliminare a teroriștilor de la școala secundară Nr. 1 din Beslan (Osetia de Nord).

Acest act terorist de amploare și cruzime nu are egal în istoria recentă a Rusiei.

În cursul operațiunii antiteroriste, subdiviziunile Centrului Forțelor Speciale ale FSB ale Federației Ruse „Alpha” și „Vympel” au salvat 811 de vieți.

Victimele teroriștilor au fost 334 de persoane, dintre care 186 copii. În timpul asaltului școlii, zece comandouri FSB și doi angajați ai Ministerului Situațiilor de Urgență au fost uciși. Lor li s-a acordat postum titlul de Erou al Federației Ruse, acordat Ordinul „Pentru Merit Patriei”.

Astăzi, terorismul este încă o amenințare teribilă pentru umanitate – atacul de la Mumbai din noiembrie 2008, atacurile teroriste de la Nisa din iulie 2016, din Sri Lanka din aprilie 2019. Ultimul atac terorist major de pe teritoriul Rusiei a avut loc în aprilie 2017 la Sankt Petersburg. În după-amiaza zilei de 3 aprilie, o explozie a avut loc pe linia dintre stațiile „Piața Sennaya” și „Institutul Tehnologic-2” al metroului din Sankt Petersburg.

O altă explozie, la stația Ploshchad Vosstaniya, a fost prevenită datorită detectării în timp util a unui dispozitiv exploziv improvizat.

Președintele rus Vladimir Putin: În 2020, au fost prevenite 72 de crime teroriste. Acesta este un sfert mai mult de un an mai devreme – a fost 57.

Desigur, astfel de statistici indică faptul că, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, este posibil să se descopere planuri penale chiar și în etapa de pregătire a acestora, pregătirea acestor infracțiuni, salvând astfel viețile și sănătatea oamenilor (la o ședință a consiliului de administrație al FSB al Rusiei, 24 februarie 2021).

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: Trebuie să ne unim cu toții într-un front antiterorist comun, universal.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel la acest lucru atunci când a vorbit la Adunarea Generală a ONU în urmă cu câțiva ani. Un astfel de front universal, sunt sigur, este cel mai bun mod de a mobiliza întreaga comunitate mondială împotriva amenințării teroriste (în urma discursului din cadrul celei de-a XVIII-a reuniuni a șefilor serviciilor speciale, agențiilor de securitate și agențiilor de aplicare a legii din state străine, 16 octombrie 2019).

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei Serghei Narîșkin: Flirtul cu terorismul în lumea interconectată de astăzi este mortal.

Se poate conta probabil pe faptul că, după reducerea proiectului de creare a unui „califat” în Siria și Irak, frontul jihadist se va muta undeva mai departe de Europa, în special în Afganistan sau Asia Centrală. Mai ales dacă aceste calcule sunt susținute de acțiuni foarte specifice, de exemplu, pentru a transfera militanți acolo.

Nu trebuie să uităm că exemplul Afganistanului a demonstrat în mod clar că manevrabilitatea grupurilor teroriste este condiționată, prin urmare, acestea încă scapă de sub control și încep să reprezinte o amenințare pentru țările care le-au sprijinit (la cea de-a 10-a reuniune internațională a înalților reprezentanți responsabili de problemele de securitate, 18 iunie 2019).

Este important să ne amintim că terorismul este o infracțiune care nu are nicio justificare, indiferent când, din orice motiv și cine atacă.

Zi de zi, teroriștii și complicii lor continuă să încalce în mod cinic unul dintre drepturile fundamentale ale omului – dreptul la viață. Orice persoană poate deveni o victimă a terorismului, indiferent de cetățenie, naționalitate sau religie.

https://fb.watch/7Pzezb2BCj/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *