Lavrov: ”Germania a clasificat informații despre ”otrăvirea” lui Navalnîi”

Lavrov: ”Germania a clasificat informații despre ”otrăvirea” lui Navalnîi”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că își dorește să afle de ce au fost clasificate unele informații privind otrăvirea lui Navalnîi.

Îi invit pe toți cei care sunt sincer interesați să înțeleagă această problemă să citească transcrierea reuniunii Bundestagului, când guvernul german a răspuns întrebărilor extrem de specifice ale deputaților cu privire la situația cu așa-numita „otrăvire a lui Navalnîi„. Nu am nici cea mai mică îndoială că o persoană obiectivă, după ce a citit aceste texte, va trage concluzii foarte importante pentru el însuși: că aici marea majoritate a acestei probleme este clasificată din motive neclare. Aș dori foarte mult să înțeleg acest lucru, a declarat Lavrov la un briefing în Roma, potrivit RIA Novosti.

În adat de 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost spitalizat la Omsk după ce s-a îmbolnăvit într-un avion în drum spre Tomsk. Conform rezultatelor examinărilor, medicii de la Omsk au numit diagnosticul principal o tulburare metabolică ce a cauzat o schimbare bruscă a zahărului din sânge. Nu este clar ce a cauzat acest lucru. Clar este că în urina și în sângele lui Navalnîi nu au fost găsite otrăvuri, au spus medicii din Omsk.

După aceea, guvernul german a declarat, citând medici militari, că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o substanță din grupul Novichok de substanțe toxice de luptă. Ulterior, Cabinetul de Miniștri al Germaniei a raportat că laboratoarele Suediei și Franței au confirmat concluziile experților germani și că, în paralel, OIAC își desfășoară propriul studiu la cererea Berlinului.

În acest sens, Kremlinul a declarat că Berlinul nu a informat Moscova cu privire la concluziile sale, iar Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia așteaptă un răspuns din partea Germaniei la o solicitare oficială privind această situație: într-o lună, Rusia a trimis Germaniei trei cereri de asistență juridică privind situația cu Navalnîi. Nu s-au primit răspunsuri la acestea. În ziua internării lui Navalnîi, procuratura și poliția au început să își facă verificările.

Autoritățile germane nu au negat anterior că serviciile germane de informații BND din anii 1990 au avut acces la agentul otrăvit de luptă Novichok.

Anterior, directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, a menționat că există un număr imens de neconcordanțe în „cazul Navalnîi”, dar SVR știe o parte din adevăr despre cele întâmplate.

Ministerul rus de Externe, la un an după incidentul cu Navalnîi, a declarat că a fost o provocare planificată menită să discrediteze Rusia, cazul a fost promovat de Occident pentru a conține țara și noi atacuri asupra acesteia. Ministerul a menționat că Berlinul nu a furnizat nicio dovadă verificabilă a acuzațiilor sale împotriva Federației Ruse, iar OIAC a „zguduit” cererea Moscovei de asistență, împiedicând inițierea cazului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *