Ministrul adjunct al MAE Rus, despre ce ar trebui să învețe lumea din politica antiteroristă a SUA

Ministrul adjunct al MAE Rus, despre ce ar trebui să învețe lumea din politica antiteroristă a SUA

Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe a Rusiei, O.V. Siromolotov, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ”Russia Today” despre cooperarea bilaterală cu SUA în domeniul terorismului, în condițiile în care în acest an, în data de 11 septembrie, se împlinesc două decenii de la tragedia de la World Trade Center.

Georgiana Arsene

La acel moment, Rusia a fost primul stat care a acordat SUA asistență în lupta contra terorismului. Această cooperare în domeniul antiterorismului s-a desfășurat cu diferite grade de intensitate, iar răcirea actuală a relațiilor bilaterale ruso-americane ”nu înseamnă că aceste două decenii ar fi fost irosite și fără nici un rezultat”, spune ministrul Adjunct al Ministerului Afacerilor Externe Rus. 

În plus, după cum bine știți, am subliniat în mod repetat că dialogul ruso-american care a avut loc în 2018-2019 sub auspiciile ministerelor de externe ale celor două țări a fost destul de productiv. (…)

Dar, deși dialogul politic este acum înghețat, cooperarea cu Statele Unite în domeniul combaterii terorismului este necesară în mod obiectiv și îndeplinește atât interesele noastre naționale, cât și sarcinile menite să mențină pacea și securitatea internațională. Cu toate acestea, nu ar trebui să avem nevoie de o astfel de cooperare mai mult decât partenerii noștri de peste mări, a subliniat oficialul rus. 

Cât de eficientă a fost strategia americană de combatere a terorismului pe care a lansat-o după 11 septembrie? Ce s-a dovedit a fi greșit în ea? Și ce lecții a învățat comunitatea internațională din aceasta?

Principala lecție pe care comunitatea internațională ar trebui să o învețe din politica antiteroristă a SUA poate fi doar înțelegerea că lupta împotriva terorismului ar trebui să se desfășoare pe o bază egală și cu respectarea strictă a normelor și principiilor dreptului internațional. Nerespectarea dreptului internațional de către SUA, exprimată prin intervenția ilegală în afacerile interne și încălcarea integrității teritoriale a Irakului, Libiei, Siriei, a condus într-o anumită măsură la apariția celor mai periculoase organizații teroriste din aceste state, care a devenit o „durere de cap” pentru întreaga lume.

Nu putem fi de acord cu prioritizarea observată de către americani a drepturilor omului și a aspectelor de gen ale sistemului antiterorist, insistarea excesivă asupra reabilitării și reintegrării teroriștilor în detrimentul asigurării principiului inevitabilității pedepsei și răsplatei celor care, după ce au decis asupra activităților teroriste, au atacat astfel bazele păcii și securității internaționale.

Impunerea de către SUA a unor concepte non-consensuale, cum ar fi „combaterea extremismului violent” sau „ordinea bazată pe reguli”, este, de asemenea, alarmantă. Considerăm că astfel de acțiuni contribuie la diluarea eforturilor internaționale antiteroriste și contravin cadrului juridic internațional existent pentru combaterea terorismului.

În același timp, sperăm că Washingtonul nu este străin nici de bunul simț, nici de capacitatea de interacțiune constructivă sau de înțelegerea internă a faptului că terorismul este un rău fundamental care poate fi învins doar prin eforturi comune, a declarat ministrul adjunct de externe rus.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *