Lavrov: ”Lăsăm deschise ușile cooperării cu toți cei care sunt pregătiți să o facă pe baza egalității”

Lavrov: ”Lăsăm deschise ușile cooperării cu toți cei care sunt pregătiți să o facă pe baza egalității”

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a explicat, în cadrul unei sesiuni de întrebări a jurnaliștilor, ce s-a stabilit în urma reuniunii Consiliului de Miniștri ai Uniunii Statale Rusia-Belarus.

Cooperăm îndeaproape cu privire la aproape toate aspectele, fără excepție, de pe agenda internațională, fie în cadrul ONU, fie în cadrul OSCE, în alte structuri, inclusiv CSTO, EAEU și CSI. Acum avem o bază suplimentară.

În centrul tuturor acțiunilor eficiente pe scena internațională, în marea majoritate a cazurilor, se află economia. Cu cât economiile Belarusului, Rusiei și statului Uniunii sunt mai puternice, cu atât vom fi mai încrezători pe scena internațională.

Am convenit cu ministrul afacerilor externe din Belarus, V.V. Makei, să organizăm un consiliu comun în noiembrie și desfășurăm anual astfel de evenimente. În 2021, va avea loc la Moscova. Primul punct de pe ordinea de zi va fi problema sarcinilor care decurg din coordonarea politicii noastre externe în urma rezultatelor acordurilor privind formarea programelor uniunii în cadrul principalelor direcții de punere în aplicare a Tratatului Uniunii pentru următorii trei ani.

În viitorul foarte apropiat, vom pregăti puncte suplimentare pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului de administrație al Consiliului ministerului afacerilor externe al Rusiei și al Ministerului Afacerilor Externe al Belarusului în contextul acțiunilor noastre la ONU și în promovarea abordărilor comune privind dezarmarea și controlul armelor.

Avem planuri bogate și le vom pune în aplicare și mai încrezător, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat astăzi și va fi la Consiliul Suprem de Stat, a spus ministrul rus de externe.

Întrebat dacă există o politică unică de contrasancțiuni, Lavrov a declarat că tot ceea ce s-a făcut în cadrul Consiliului de miniștri este cel mai bun răspuns la sancțiuni.

Lipsa de încredere a partenerilor noștri occidentali, disponibilitatea lor în orice moment, din orice motiv, de a apuca ștafeta sancțiunilor este deja bine cunoscută de noi. Trebuie să te bazezi pe propriile tale puteri. Ceea ce se va face în urma ședinței de astăzi. În același timp, lăsăm deschise ușile cooperării cu toți cei care sunt pregătiți să o facă pe baza egalității, a căutării unui echilibru al intereselor, fără dorința de a obține beneficii unilaterale, a punctat Serghei Lavrov.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *