Tratatul de la Nistadt, victorie majoră pentru diplomația rusă

Tratatul de la Nistadt, victorie majoră pentru diplomația rusă

 La 10 septembrie 1721, exact acum 300 de ani, la Nistadt, în urma rezultatelor congresului diplomatic, a fost încheiat Tratatul privind Pacea Eternă dintre Rusia și Suedia, care a pus capăt Războiului de Nord din 1700-1721 și a consolidat victoria Rusiei în acesta.

Documentul a fost una dintre realizările grandioase ale domniei lui Petru I, rezultatul unei combinații de ostilități reușite și eroism excepțional al trupelor ruse și manevrele de politică externă ale Rusiei din secolul al XVIII-lea. Unul dintre cele mai importante rezultate ale războiului a fost că Rusia a avut acces la coasta de est a Mării Baltice – o regiune importantă din punct de vedere strategic a Europei din punct de vedere geopolitic și economic.

Tratatul de la Nistad a fost o victorie majoră pentru diplomația rusă. El a rezolvat sarcina istorică veche de secole a accesului Rusiei la Marea Baltică și a consolidat în mod semnificativ poziția internațională a Rusiei, care a devenit una dintre marile puteri ale Europei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *