Zaharova a anunțat confirmarea amestecului SUA în alegerile din Rusia

Zaharova a anunțat confirmarea amestecului SUA în alegerile din Rusia

Interferența SUA în procesele interne și alegerile din Rusia este documentată. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova la difuzarea canalului youTube „Solovyov Live”.

„Am subliniat părții americane situația pe fapte concrete, ceea ce dovedește că de pe teritoriul Statelor Unite, cu utilizarea platformelor de internet care sunt deținute și moderate de monopolurile americane de internet, există acte evidente (documentate) de amestec în procesele noastre interne – procese politice, procese electorale, alegeri”, a declarat Zaharova.

În același timp, ea a menționat că nu au existat comentarii din partea Statelor Unite în acest sens.

Anterior, Zaharova a anunțat legătura dezvoltatorilor site-ului proiectului „Smart Voting”, care a fost creat de echipa lui Alexei Navalnîi, cu Pentagonul. Potrivit reprezentantului ministrului rus de externe, Roskomnadzor a stabilit că adresele IP ale dezvoltatorilor site-ului și serverele aplicației Smart Voting se află în principal în Statele Unite, de acolo există suport tehnic.

Zaharova a subliniat că acest lucru ar putea fi asociat cu chemarea ambasadorului american John Sullivan la Ministerul Rus de Externe pe 10 septembrie. TASS și RIA Novosti au menționat că Sullivan nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor și a intrat în clădire, unde a stat aproximativ 20 de minute iar apoi a plecat.

Potrivit unor surse ale agențiilor de presă, ambasadorul a fost convocat la Ministerul de Externe din cauza „amestecului SUA în alegerile din Rusia”. Interfax a scris că motivul chemării ambasadorului a fost refuzul jurnaliștilor ruși de a primi acreditarea pentru a comemora victimele atentatelor din 11 septembrie din New York, dar agenția a șters ulterior acest mesaj. Ambasada SUA a declarat pentru RBC că diplomatul a vizitat Ministerul de Externe pentru a discuta probleme bilaterale, informează rbc.ru

La rândul său, kommersant.ru scrie că la începutul acestei săptămâni, șeful Comisiei interimare a Consiliului Federativ pentru a preveni imixtiunile în afacerile interne ale Federației Ruse, Andrey Klimov, a declarat că Momentus Space, compania americană, a participat la testarea proiectului „Votul inteligent” al politicianului Aleksei Navalnîi. Un asociat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a raportat că aplicația a fost înregistrată pe numele unui angajat al Momentus Space, fostul director al Fondului Anticorupție (FBK; agent străin lichidat, organizația este recunoscută ca extremistă, activitățile sale sunt interzise) Roman Rubanov în 2014. În 2021, la aplicație au fost adăugate informații despre votul inteligent.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *