Despre campania anti-rusă din mass-media germană

Despre campania anti-rusă din mass-media germană

Exemple de publicații care reproduc informații false despre Rusia

Mașina de propagandă a Occidentului continuă să alimenteze sentimentele anti-ruse, aruncând tot mai multe „senzații” și falsuri fățiș în spațiul informațional. Printre acestea se numără interferența în alegeri într-o serie de țări, miturile despre „hackerii ruși”, lipsa de fiabilitate a vaccinurilor rusești împotriva coronavirusului etc. Nu cu mult timp în urmă, la această listă s-au adăugat acuzații de organizare a unor „atacuri cu unde acustice” împotriva angajaților misiunilor diplomatice americane în unele state (așa-numitul „sindrom Havana”). Intriga a fost preluată cu bucurie de mass-media specializată în teorii ale conspirației și de alți jurnaliști părtinitori din Statele Unite, Canada etc., care au lansat o întreagă campanie de informare împotriva Rusiei, informează Ministerul Rus de Externe.

După „rodajul” din Statele Unite și Canada, subiectul „sindromului Havana” a început să fie promovat de publicația „Der Spiegel” (Germania), care, cu o diferență de 4 zile, a plasat 2 articole de conținut aproape identic simultan – „Un posibil atac cu o armă sonoră asupra angajaților Ambasadei SUA la Berlin” și „Raze dintr-o ambuscadă”. Aparent, pentru o mai bună consolidare a materialelor dăunătoare în spațiul mediatic german.

Ambele materiale se referă la ancheta în curs de desfășurare a SUA privind cazurile de boală inexplicabilă ale mai multor angajați ai Ambasadei SUA la Berlin. Imaginea clinică a bolii – greață, dureri de cap severe, probleme de auz, insomnie, oboseală cronică, scăderea performanței, care a forțat victimele să caute ajutor în instituțiile medicale, a condus autorii articolului la ideea că același „sindrom Havana” este cauza afecțiunilor.

Pentru cei vinovați de dureri de cap și greață, diplomații americani nu au mers mult timp. La îndemână există întotdeauna un acuzat gata – Rusia.

În prezentarea jurnaliștilor Der Spiegel, care au fost asistați de bine-cunoscuți falsificatori Bellingcat, țara noastră ar fi implementat un program secret de expunere de la distanță folosind unde periculoase (ultrasunete, micro- și emisie radio) asupra abonaților țintă prin intermediul dispozitivelor mobile.

Absurdul acuzațiilor împotriva noastră nu îi deranjează pe autorii articolelor. Cititorii încearcă să impună versiuni complet incredibile conform cărora serviciile speciale rusești au livrat cumva echipamente Germaniei, țară membră a NATO, și iradiază diplomații americani de acolo. Autorii pseudo-investigației lasă fără răspuns întrebarea „de ce”. De asemenea, nu există dovezi ale implicării Rusiei în incidente. Se omite faptul că nu a fost adusă nici o acuzație oficială împotriva țării noastre în tot acest timp. Cititorii din tradiția „foarte probabil” sunt invitați să creadă pe cuvânt autorii, care au stropit cu generozitate textul cu informații de la cursul de fizică pentru clasa a VI-a.

Fără îndoială, în acest caz vorbim despre o altă verigă în lanțul acțiunilor coordonate ale comunității mass-media occidentale, acționând în interesul autorităților americane, pentru a crea un fundal negativ în jurul Rusiei și pentru a provoca daune suplimentare relațiilor ruso-germane.

În ceea ce ne privește, vă îndemnăm să citiți încă o dată cu atenție declarația reprezentantului oficial din 5 august 2021,care oferă toate răspunsurile în legătură cu așa-numitul „sindrom Havana” al diplomaților americani, îndeamnă reprezentații MAE Rus.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *