Vladimir Putin, discurs la ceremonia de deschidere a complexului memorial Prințul Alexander Nevsky cu un alai

Vladimir Putin, discurs la ceremonia de deschidere a complexului memorial Prințul Alexander Nevsky cu un alai

Vladimir Putin:

Dragi prieteni, Preasfinția voastră! Astăzi deschidem un complex memorial magnific în onoarea apărătorilor țării rusești. Aici, pe lacul Peipsi, prințul Alexander Nevsky cu echipa sa a învins invadatorii străini, a apărat Novgorod și Pskov și, de fapt, întreaga Rusie Antică. Această victorie a devenit unul dintre simbolurile gloriei militare a Rusiei. Anul acesta sărbătorim 800 de ani de la nașterea lui Alexander Nevsky. Dragostea sinceră și profundă a poporului nostru pentru ei este transmisă din generație în generație.

Este onorat ca un conducător care a avut grijă de Patrie din toată inima, ca un comandant și diplomat talentat și, bineînțeles, ca păstrător al credinței și tradițiilor țării sale natale, al poporului nativ, al puterii sale spirituale și morale. El a trăit în cea mai dificilă perioadă din istoria Rusiei, când amenințarea cu dispariția, și anume dispariția, pierderea statalității noastre ar putea deveni o realitate tragică. Aproape toate principatele Rusiei antice au supraviețuit invaziei devastatoare a Hoardei, iar țările Novgorod și Pskov au încercat să-și subjuge vecinii din vest. Alexander Nevsky și războinicii săi s-au ridicat pentru a lupta pentru aceasta, de fapt, ultima frontieră a Patriei. I-au zdrobit pe suedezi pe Neva, i-au alungat pe invadatori din Koporye și au câștigat o victorie la Lacul Peipsi. Această victorie a devenit decisivă, a oprit ofensiva dușmanilor și a arătat tuturor – în vest și în est, că puterea Rusiei nu este distrusă și că există oameni pe pământul rus, gata, fără a se cruța, să lupte pentru ea.

 Alexander Nevsky, un comandant strălucit, un apărător continuu al Rusiei, avea atunci puțin peste 20 de ani, iar întreaga sa echipă este la fel ca el, formată din oameni foarte tineri. Vedem aici, la memorial, imaginile acestor curajoși tineri războinici, care stăteau pe armura dușmanilor învinși. Istoria nu a păstrat imaginile portret ale războinicilor princiari și, conform intenției sculptorului, în măsura în care o înțelegem, imaginile lor sunt colective.

Aici vedem și fețele parașutiștilor din legendarul al 6-lea grup, care au dat dovadă de eroism masiv în timpul nostru. Este simbolic faptul că regimentul lor poartă numele lui Alexander Nevsky, iar astăzi soldații acestui regiment sunt aici în garda de onoare. Nimic nu poate rupe legătura sacră a timpurilor și a generațiilor. Dragi prieteni! Scara personalității lui Alexander Nevsky este cu adevărat grandioasă, iar calea sa de viață este dificilă.

Eul a fost calea de alegere, pe care a făcut-o întotdeauna în interesul păstrării identității și a bazelor spirituale ale poporului rus, în numele Rusiei native, în numele viitorului statului nostru. De dragul său, Alexander Nevsky a realizat fapte nu numai ca războinic pe câmpul de luptă, ci și ca diplomat iscusit și om de stat înțelept.

El și-a asumat o responsabilitate grea, a arătat o previziune și o voință unice și a făcut totul ca Rusia să devină mai puternică, pentru a putea păstra și continua tradiția statalității antice ruse.

Esența exploatărilor sale se reflectă în cuvintele lui Mihail Lomonosov, gravate pe mormântul lui Alexandru Nevski: „… Cel care a îmblânzit barbarismul în Est, care a înăbușat invidia în Occident”. Iar moștenirea sa a fost statul rus puternic și centralizat creat de descendenți, unde oamenii s-au realizat ca un întreg și au păstrat memoria lui Alexander Nevsky timp de secole. Faptele sale au fost și rămân pentru noi un sprijin moral, spiritual, un exemplu de patriotism atotînvingător.

Deschiderea complexului memorial „Prințul Alexander Nevsky cu un alai” este o altă confirmare a respectului profund al poporului nostru pentru apărătorii Patriei-Mamă.

Mulțumesc sincer inițiatorului creației sale – președintele Consiliului Patriarhal pentru Cultură, Mitropolit de Pskov și Porkhov Tihon, tuturor celor care au luat parte la proiectarea și crearea acestui monument: Societatea Militară Istorică Rusă, Ministerul Apărării, autoritățile din regiunea Pskov și din regiunea Gdov. Mulțumiri speciale, cuvinte speciale de recunoștință sculptorului Vitaly Dmitrievich Shanov pentru întruchiparea talentată a imaginilor eroice ale războinicilor-apărători. Știu că terenurile de aici, în Samolva, lângă monument, sunt planificate să primească statutul de câmp de glorie militară. Voluntarii din treizeci de regiuni ale țării noastre, inclusiv, desigur, din Pskov, contribuie la îmbunătățirea acestui teritoriu și a satelor din apropiere. Această lucrare va continua. Desigur, statul își va întări și va crește eforturile pentru a se asigura că acest pământ este într-o stare decentă.

Tocmai i-am spus guvernatorului [Mihail Vedernikov]: vom lua decizii suplimentare în acest domeniu în viitorul apropiat. Le urez succes tuturor participanților la acest proiect.

One thought on “Vladimir Putin, discurs la ceremonia de deschidere a complexului memorial Prințul Alexander Nevsky cu un alai

  1. Felicitări, Vladimir Putin , îți iubești neamul și credința !
    Și noi avem un președinte care i-a ridicat statuie lui Brukenthal un nobil care a condamnat un mare erou al României . Adică pe Horea ! Pe Horea , Closca și Crișan!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *