Profesorul și scriitorul rutean Paul Romaniuc, scrisoare curajoasă adresată președintelui Ucrainei

Profesorul și scriitorul rutean Paul Romaniuc, scrisoare curajoasă adresată președintelui Ucrainei

Ambasada Rusiei la București aduce în atenția publică scrisoarea deschisă a profesorului și scriitorului rutean Paul Romaniuc.

La dispoziția Ambasadei a fost pus textul unei scrisori deschise de la un profesor și scriitor rutean Paul Romaniuc către președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Credem că acesta îi va interesa pe toți cei care nu sunt indiferenți la tema respectării drepturilor omului și, în special, a drepturilor minorităților etnice. Din păcate, după cum reiese în mod clar din scrisoare, conducerea comunității ucrainene din România urmărește aceeași politică față de rutenii români ca și autoritățile neo-banderoviste din Ucraina, – o politică care este aproape de un genocid lingvistic, informează Ambasada Rusiei în România pe pagina sa de Facebook.

Scrisoare deschisă

Domnului Volodimir Zelenski, Președinte al Ucrainei

Stimate Domnule Președinte,

​Noi urmărim cu atenție politica dumneavoastră de ucrainizare forțată a minorităților naționale din Ucraina (peste 15 milioane de ruși, o jumătate de milion de români și 140.000 de maghiari și alte minorități), iar situația a peste 1.000.000 de ruteni vă este bine cunoscută, cum sunt tratați și batjocoriți la ei acasă, pe pământul strămoșesc (printre alte abuzuri ultranaționaliste am în vedere și cazul Preotului Dimitri Sydor, condamnat la comanda politică, pentru că nu și-a uitat originile slave-rutene, caz cunoscut pe plan mondial ca genocid, pentru care Ucraina a fost condamnată la CEDO).

​Dar noi, vă dorim, ca așa să va ajute Dumnezeu pentru faptele dumneavoastră!

​Am vrea să vă mai informăm că în ceea ce privește ucrainizarea forțată a minorităților din România, în particular din județul Maramureș, să știți că lucrurile merg prost. În primul rând, la minoritatea ruteană din Maramureș lucrurile nu au cum să funcționeze, pentru că copiii noștri vorbesc acasă o limbă formată, în urmă cu mii de ani, pe baza slavonei bisericești și nu înțeleg nimic din limba dumneavoastră pretins literară ucraineană, care este un amestec de cuvinte stâlcite slave, poloneze și germane, chiar dacă statul român le bagă pe gât la școală, 4 ore de limba ucraineană pe săptămână, la fel ca și matematica, ca exemplu – în clasele primare, vârsta la care copii nu sunt în cunoștință de cauză. De aceea părinții au început să se revolte și să-și retragă copiii de la școlile cu secție ucraineană și îi transferă la școlile românești.

​Ultimul exemplu în acest sens îl constituie chiar deputatul din partea Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, Miroslav Petrețchi, care și-a retras recent copilul său de la Grădinița ucraineană din cadrul Liceului ucrainean „Taras Șevcenko” din Sighet și l-a transferat la Grădinița cu limba română din satul Coștiui, județul Maramureș. În satul Coștiui populația majoritară este maghiară și domnul deputat Petrețchi a făcut această alegere anume, ca din copilul lui să iasă ori român, ori ungur, dar nicidecum ucrainean, tocmai din cauza faptului că nici chiar domnul deputat ucrainean nu înțelege nimic din limba ucraineană. Este vorba de acel deputat ucrainean căruia dumneavoastră i-ați dat anul trecut o decorație, e adevărat o decorație de clasa a III-a. Oare merită acea decorație, ce ziceți?

Cu stimă,

​Un grup de cadre didactice de naționalitate ruteană din Maramureș, România

​Semnează Prof. drd. Paul Romaniuc, scriitor, romancier, traducător, interpret, etnograf, cercetător științific-lingvist, membrul al Uniunii scriitorilor din Ucraina și România și a Grupului celor Șapte New York, USA, care a predat limba ucraineană timp de 40 de ani pe teritoriul României din 1979 – 2019.

​A publicat romane, poezii în limba ucraineană-25 de volume, Redactor-șef al Revistei de Artă și Cultură Universală “SVYTO-VID”, este și fondatorul Uniunii Ucrainenilor din România unde astăzi activează deputatul din partea “ucrainenilor” Miroslav Petrețchi, care este și nepotul poetului Paul Romaniuc… “dar cu regret trebuie să recunosc că nepotul meu duce comunitatea ucraineană la sapă de lemn” mărturisește poetul Paul Romaniuc.

​Domnule Președinte, vă scriem în limba rusă ca să înțelegeți mai bine situația ucrainenilor din România, din respect pentru mama Dumneavoastră care este rusoaică.

​Vă apreciem și urmărim încă de pe vremea când ați activat la Kvartal 95.

PS

Prof. drd. Paul Romaniuc

“În cei 40 de ani cât am predat limba ucraineană, când vorbeam în clasă limba ucraineană, copii nu înțelegeau nimic, se uitau la mine ca vițelul la poarta nouă și mă rugau să vorbesc pe limba lor maternă – ruteană, (po nașemu) ca să mă poată înțelege. Pentru noi limba ucraineană este o limbă străină. Nimeni din comunitatea așa zisă ucraineană din România nu știe să rostească Tatăl Nostru în limba ucraineană… nici chiar nepotul meu parlamentar, un lucru de neconceput”.

​ Și atunci se naște întrebarea legitimă: limba noastră maternă este limba ucraineană ?..

Iată clădirea… școala din comuna Rona de Sus (Vâșnia Runia) construită în anul 1773, numită și astăzi Ruska Șkola (Școala Rusească), o dovadă vie unde am învățat cu conaționalii noștri, pe când nu a auzit nimeni de Ucraina sau limba ucraineană.

Mai jos vedeți imagini cu școala din comuna Rona de Sus, construită în anul 1773 și cu profesorul Paul Romaniuc.

Textul integral al scrisorii deschise în limba rusă poate fi citit mai jos:

One thought on “Profesorul și scriitorul rutean Paul Romaniuc, scrisoare curajoasă adresată președintelui Ucrainei

  1. Din câte înțeleg eu din varianta în limba română, autorul Scrisorii este un profesor cu o experiență de 40 de ani de predare în Maramureș a limbii numite „ucraineană”, timp în care el a constatat că există o diferență foarte mare între limba vorbită de către rutenii din Maramureș și limba pretins literară ucraineană care se predă obligatoriu la școlile ucrainiene din România. Și mai cred că este bine ca și dl. Zelenski să știe acest lucru, mai ale că actualele autorități criptonaziste de la Kiev intervin cu tupeu în afacerile interne ale țărilor vecine. Eu sunt convinsă că autoritățile școlare din România, nevertebrate cum sunt, au introdus în școlile ucrainiene din România predarea de 4 ore pe săptămână a unei limbi de neînțeles, la intervenția „prietenilor” din Ucraina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *