ANALIZA DOCUMENTELOR OFICIALE ALE AMBASADEI MARII BRITANII, CARE MĂRTURISESC AMESTECUL ÎN POLITICA INTERNĂ A RUSIEI

Una dintre sarcinile proiectelor a indicat „Influențarea gândirii ruse în domeniul securității și apărării, inclusiv în legătură cu NATO, UE și OSCE, pentru a proteja interesele Marii Britanii în regiune, precum și în un context politic și economic mai larg”

În canalul de telegram „Spălătoria Kremlinului” au fost postate documente oficiale despre activitățile proiectului Ambasadei Marii Britanii la Moscova. Comitetul pentru protejarea intereselor naționale le-a analizat și împărtășește rezultatele observațiilor sale.

PARTEA 1. PROIECTE 2018-2019

Printre documentele oficiale postate se află un raport privind activitățile proiectului Ambasadei Britanice la Moscova pentru perioada 2018-2019. În această perioadă, Ambasada Britanică a finanțat în total 35 de proiecte în Federația Rusă. Volumul finanțării s-a ridicat la 2.107.553 lire sterline (aproximativ 175.095.502 ruble la rata medie anuală pentru perioada 2018-2019). Toate proiectele au fost implementate în 5 direcții:

 • Siguranță climatică (8 proiecte);
 • Muncă diplomatică (consultanță) (1 proiect);
 • Știință și inovare (11 proiecte);
 • Comerț internațional și economie (7 proiecte);
 • Politică (8 proiecte).

Cea mai mare finanțare a fost primită pentru proiecte din direcția „Politică” – 596.157 de lire sterline (aproximativ 50 de milioane de ruble). În același timp, așa cum se va arăta mai jos, unele proiecte din alte direcții urmăresc în mod clar obiective politice.

Este de remarcat faptul că printre beneficiarii de bani britanici s-au numărat organizații recunoscute ca agenți străini din Rusia. De exemplu, printre ele există organizații care promovează valorile LGBT și apără interesele așa-numitelor. „Grupuri vulnerabile”: Fundația Sphere; organizație non-profit „Accent”, centru „SOVA”. În același timp, judecând după document, SOVA a lucrat sub patronajul articolului britanic19, care, la rândul său, primește sprijin financiar din partea statelor și organizațiilor occidentale recunoscute ca nedorite în Federația Rusă (de exemplu, Fundația pentru o societate deschisă a lui G. Soros ).

Printre obiectivele declarate pentru care au fost cheltuite fondurile: consolidarea drepturilor comunității LGBT din Rusia, dezvoltarea cooperării cu organizațiile LGBT. Vorbim despre un impact distructiv asupra valorilor familiale tradiționale ale societății rusești.

Un alt domeniu în care s-au angajat agenții străini și alte organizații sub patronajul guvernului britanic este promovarea intereselor geopolitice ale NATO, UE și Marii Britanii în Rusia. În special, una dintre sarcinile proiectelor a indicat „Influențarea gândirii ruse în domeniul securității și apărării, inclusiv în legătură cu NATO, UE și OSCE, pentru a proteja interesele Marii Britanii în regiune, precum și în un context politic și economic mai larg”.

Centrul Carnegie Moscova, care este o subdiviziune a Fondului Carnegie for International Peace, a fost introdus pentru a forma mentalitatea „corectă” în rândul rușilor cu privire la interesele NATO și ale Marii Britanii. În același timp, Centrul Carnegie Moscova implementează în mod constant planurile programului organizației sale mamă, cu alte cuvinte, ale Vestului.

Al treilea cel mai important domeniu de pe agenda politică a fost pregătirea și dezvoltarea „jurnalismului independent” în Rusia. Proiectele implicau „consolidarea presei independente și a jurnalismului de investigație, instruirea în jurnalismul de investigație și implicarea bloggerilor și jurnaliștilor de vârf (inclusiv a celor care reprezintă grupuri vulnerabile)”.

Cel mai interesant lucru este că eficiența implementării proiectului a fost evaluată și de agenții străini din Rusia și de „organizațiile independente” internaționale, a căror atitudine față de Rusia este bine cunoscută. Strategia prevede că Ambasada Britanică va evalua poziția Rusiei în ratinguri (ca indicator al eficacității) pe baza datelor de la organizații precum Memorial (un agent străin), Amnesty International, Human Rights Watch și Reporters Without Borders.

523.560 de lire sterline (aproximativ 43,5 milioane de ruble) au fost alocate pentru finanțarea proiectelor din domeniul „Comerțului internațional și economiei”.

Ca parte a implementării subvențiilor în numerar, ambasada britanică a încercat să -și extindă influența economică în Rusia.

Se remarcă faptul că printre sarcinile „economice” au fost implementate și cele politice, de exemplu:

 • Educarea viitorilor lideri din Rusia pentru a fi loiali instituțiilor, culturii și valorilor Marii Britanii cu scopul „prosperității și securității Marii Britanii”.
 • Consolidarea și extinderea comunității de lideri publici și civici „capabili să promoveze și să sprijine în mod activ schimbările democratice în toată Rusia”.

Sub pretextul dezvoltării direcției „Știință și Inovare”, Ambasada Marii Britanii a fost implicată în activități departe de știință. 378.072 lire sterline (aproximativ 31,5 milioane de ruble) au fost alocate pentru punerea în aplicare a proiectelor.

Scopul principal al finanțării proiectelor „științifice” a fost numit „obținerea de către companiile britanice a accesului la cele mai bune practici științifice rusești” și „dezvoltarea afacerilor în Rusia”.

În plus, unul dintre domeniile prioritare în „știință” pentru Marea Britanie a fost „consolidarea societății civile”. Potrivit Ministerului de Externe britanic, acest lucru este necesar deoarece „în multe domenii, comunitatea științifică ajută la susținerea societății civile din Rusia”.

Ca parte a finanțării proiectelor de securitate climatică, au fost cheltuite 531.978 de lire sterline (peste 44 de milioane de ruble).

În același timp, ca și în cazul activităților „științifice”, proiectele de mediu au acționat și ca o acoperire pentru promovarea unui număr de sarcini politice. În special, acestea includeau sprijin pentru societatea civilă și jurnaliști „independenți”, făcând lobby pentru interesele comerciale în rândul agențiilor guvernamentale, precum și educarea tinerilor lideri în rândul elevilor și studenților. 

Astfel, una dintre subvențiile pentru dezvoltarea jurnalismului „independent” a fost primită de editura COLTA.RU. Un fapt interesant este că editura se poziționează ca un proiect care există pe deplin datorită ajutorului cititorilor, al Consiliului de administrație și al proiectelor partenere (care nu sunt indicate pe site).

Un alt proiect demn de remarcat a fost munca unui anumit antreprenor individual – Elga Syukiainen – care a primit 77.786 de lire sterline (peste 6 milioane de ruble) pentru proiectul său. Syukiyaynen este un avocat germanofon în domeniul dreptului internațional și al familiei pentru cetățenii germani de pe teritoriul Federației Ruse.

Cu banii guvernului britanic, această femeie a fost implicată în „consolidarea statului de drept în Rusia, a independenței sistemului judiciar, precum și organizarea de alegeri în conformitate cu standardele internaționale”. În plus, Syukiyaynen urma să pregătească un manual (instrucțiuni) pentru tutela rusă și oficialii de protecție socială implicați în cazurile de la Haga, care va fi aprobat de Ministerul Educației până la sfârșitul proiectului.

Astfel, conform raportului Ambasadei Marii Britanii la Moscova pentru perioada 2018-2019, aceasta a finanțat un total de 35 de proiecte cu un volum fix de peste 175 de milioane de ruble. Fondurile au fost alocate, printre altele, agenților străini ruși, iar proiectele politice au fost un domeniu prioritar de activitate.

PARTEA 2. PROIECTE 2019-2020

Materialele privind finanțarea proiectelor în perioada 2019-2020 enumeră principalele direcții și obiective definite de bugetul programului Foreign and Commonwealth Office (Global Britain Fund, GBF). Materialul indică 4 domenii principale de lucru. Cel mai mare domeniu de finanțare este sprijinul Marii Britanii pentru societatea civilă și drepturile omului în Rusia, care ascunde în mod tradițional sprijinul pentru inițiativele socio-politice din țară. Această direcție reprezintă 57% din valoarea totală a finanțării.

 1. Extinderea legăturilor dintre cetățenii Rusiei și Marii Britanii Valoarea finanțării: 220 494 319 ruble. (2.240.000 GBP);
 2. Sprijinirea societății civile și promovarea drepturilor omului Valoarea finanțării: 408 505 100 ruble. (4.150.000 GBP);
 3. Dialog durabil privind problemele comune Valoarea finanțării: 58.076.628 RUB (590.000 GBP);
 4. Sprijin pentru comerț și investiții în Rusia, în concordanță cu sancțiunile care contribuie la prosperitate Valoarea finanțării: 19.686.992 RUB (200.000 GBP).

Blocul de sprijin al societății civile prevede că guvernul Marii Britanii va finanța mai multe organizații specifice.

În primul rând, vorbim despre British Charitable Aid Foundation,care va acorda granturi unui număr de ONG-uri care promovează valorile socio-politice occidentale.

În al doilea rând, finanțarea Fondului European pentru Democrație (DEE), recunoscută în 2020 ca o organizație nedorită în Rusia. Se presupune că fondul va aloca granturi în domeniile democrației, libertății de exprimare, drepturilor LGBT și drepturilor omului în Rusia.

În al treilea rând, finanțarea Școlii de Educație Civică. Scopul finanțării este de a educa liderii actuali și viitori ai societății civile care sunt capabili să promoveze democrația și drepturile omului în înțelegerea Ministerului britanic de Externe.

Este de remarcat faptul că, de exemplu, conducerea Școlii de Educație Civică declară că școala este finanțată numai din surse ruse și, de asemenea, nu urmărește nici un scop politic în activitatea sa. Acest lucru este în contradicție cu informațiile furnizate în documentele divulgate.

A doua cea mai mare zonă care a primit finanțare este reprezentată de „Extinderea legăturilor dintre cetățenii Rusiei și Marii Britanii”. Ea are, de asemenea, o nuanță anti-rusă: eficacitatea direcției este măsurată, printre altele, de numărul de tineri, politicieni și oficiali din Rusia implicați în proiecte britanice.

Cea de-a treia direcție, „Dialogul durabil privind problemele comune”, vizează dialogul Marii Britanii cu interlocutorii ruși pe teme de interes pentru ambele părți. Dialogul ar trebui să se desfășoare în domeniile apărării și securității naționale, științei și politicii climatice.

Promovând ideea dialogului privind politica climatică, autoritățile britanice se opun activ proiectelor energetice majore ale Rusiei. Un exemplu de standarde duble sunt declarațiile Serviciului britanic de Externe cu privire la necesitatea de a opri conductele de gaz Nord Stream 2 și Yamal-Europe.

Un alt exemplu de standarde duble din partea Marii Britanii este dialogul despre știință cu interlocutorii ruși, deoarece într-o direcție paralelă a activității Ambasadei Marii Britanii, planurile sunt indicate pentru a atrage personal științific calificat din Rusia.

Cea de-a patra direcție, „Sprijin pentru comerț și investiții în Rusia”, vizează implementarea proiectelor comerciale în interesul guvernului britanic.

Finanțarea organizațiilor rusești și străine

Următoarea parte a documentului (pp. 16-17) identifică organizațiile specifice pentru care s-a decis finanțarea. Această listă listează o serie de ONG-uri.

În următoarea parte a documentului (pp. 16-17) sunt indicate organizații specifice, în raport cu care s-a luat decizia privind finanțarea. Această listă conține un număr de ONL-uri.

De exemplu, vorbim despre finanțarea Rețelei europene de conducere (ELN). Scopul programului este de a crea o rețea de tineri lideri. De fapt, vorbim despre crearea unei rețele de tineri lideri loiali în Rusia și, eventual, controlată de Marea Britanie și țările occidentale. Programul este cofinanțat de organizații precum Fundația Friedrich Ebert și Fundația Heinrich Böll. Ministerul german de externe, guvernele Norvegiei și Finlandei sunt, de asemenea, implicate în finanțare. Valoarea finanțării este de 3 838 963 ruble. (39.000 GBP). Durata programului este de 2 ani.

Finanțarea organizațiilor de opoziție rusești

Mai departe (pp. 18-19) sunt indicate mai multe organizații care operează pe teritoriul Rusiei. Unele dintre ele au fost recunoscute de agenți străini.

Primul obiectiv este finanțarea comunității LGBT din Rusia Prin finanțare, Marea Britanie oferă sprijin comunității LGBT din Rusia și, în același timp, contribuie la erodarea valorilor familiale tradiționale în societate. Scopul principal al programului este „îmbunătățirea practicilor existente de sprijinire a persoanelor LGBT individuale”. Ambasada britanică pune un accent deosebit pe regiunile Rusiei. Vorbim și despre sprijinirea persoanelor LGBT în timpul diferitelor crize. Valoarea finanțării pentru 2019-2020 – 10 335 671 ruble. (105.000 GBP). Suma planificată pentru 2020-2021 – 12 304 370 ruble. (125.000 GBP). Se recomandă finanțarea de la Ambasada Britanică.

A doua prioritate este finanțarea organizației-agent străin „Memorial” în domeniul promovării drepturilor omului în Caucazul de Nord. Memorial, finanțat din bani britanici, va evidenția presupusele probleme ale drepturilor omului din regiune. Valoarea finanțării pentru 2019-2020 – 12 796 545 ruble. (130.000 GBP). Suma planificată pentru 2020-2021 – 18 702 643 ruble. (190.000 de lire sterline). 

De asemenea, este prevăzută o cofinanțare de 4.429.573 de ruble (45.000 de lire sterline). De asemenea, proiectului i se recomandă finanțare din partea ambasadei.

Al treilea obiectiv este finanțarea grupului pentru drepturile omului „Agora”. De fapt, „Agora” cu bani britanici va oferi asistență juridică persoanelor care, potrivit autorităților străine, au fost condamnate pentru discurs politic. Valoarea finanțării în perioada 2019-2020 este de 7.224.634 de ruble (73.395 de lire sterline). Se recomandă finanțarea de la Fondul European pentru Democrație (DEE), care este nedorită în Federația Rusă.

De asemenea, uul din cele mai mari obiective este finanțarea centrului de resurse „ANNA”,recunoscut ca agent străin. Marea Britanie, prin activitatea acestei organizații, influențează societatea civilă rusă și valorile sale. Valoarea finanțării recomandate prin intermediul ambasadei în perioada 2019-2020 este de 7.382.622 de ruble (75.000 de lire sterline).

Următoarea prioritate este finanțarea Fondului de Caritate al Marii Britanii (CAF UK) pentru „dezvoltarea legăturilor dintre societatea civilă și apărătorii drepturilor omului din Marea Britanie și Rusia”. Aparent, formularea bună ascunde o influență financiară banală asupra grupurilor ruse pentru drepturile omului, care pot interpreta ceea ce se întâmplă în Rusia într-un context de interes pentru sponsor. Valoarea finanțării în perioada 2019-2020 este de 10.029.243 ruble (101.887 de lire sterline). Suma planificată pentru 2020-2021 este de încă 10.029.243 de ruble (101.887 de lire sterline).

O altă prioritate este finanțarea „Comitetului împotriva torturii” (tabelul indică, de asemenea, numele „LLC Ludi”). Scopul finanțării este de a sensibiliza publicul cu privire la tortura din Rusia. Marea Britanie este interesată să prezinte informații despre tortura din Rusia în forme hiperbolice, care provoacă daune grave de imagine Rusiei. Valoarea finanțării prin intermediul ambasadei în perioada 2019-2020 este de 7.874.797 de ruble (80.000 de lire sterline).

De asemenea, documentul indică finanțarea organizației de agenți străini „Violence.net”. Scopul finanțării este de a crește gradul de conștientizare a violenței domestice din Rusia, care dăunează și imaginii țării. Valoarea finanțării în 2019-2020 – 5.281.527 ruble. (53.655 lire sterline), care a fost recomandat de ambasadă prin intermediul British Charitable Foundation (CAF UK) menționată anterior.

Este indicată și finanțarea organizației „Primul laborator al organizațiilor non- profit  . Această organizație, finanțată din bani britanici, consiliază ONG-urile rusești în probleme juridice și „le promovează activitățile”. Valoarea finanțării în 2019-2020 – 3 336 945 ruble. (33.900 GBP). Suma planificată pentru 2020-2021 – 3 435 380 ruble. (34.900 GBP). Se recomandă finanțarea ambasadei.

Prin intermediul fondului caritabil ”Aveți nevoie de ajutor”, autoritățile britanice încearcă să urmărească problemele sociale actuale din Rusia. Suma finanțării de la ambasadă în 2019-2020 – RUB 4.921.748 (50.000 GBP). Suma planificată pentru 2020-2021 – RUB 4.921.748 (50.000 GBP). Mai mult, este prevăzută o finanțare suplimentară în valoare de 4.921.748 RUB. (50.000 GBP).

La sfârșitul listei, alte trei organizații sunt recomandate pentru finanțare.

În primul rând, vorbim despre organizația-agent străin „Centrul Saharov” cu scopul de a consolida organizațiile societății civile și reprezentarea lor pe Internet în interesul Marii Britanii. Valoarea finanțării în perioada 2019-2020 este de 7.136.534 de ruble (72.500 de lire sterline). Suma planificată pentru perioada 2020-2021 este de 6.537.164 de ruble (66.411 lire sterline). De asemenea, este planificată o finanțare suplimentară de 2.318.241 RUB (23.551 lire sterline). Merită acordată atenție schemei de finanțare propuse – printr-o DEE nedorită în Federația Rusă.

În al doilea rând, un articol propune finanțarea imediată a organizației britanice „Articolul 19”, a organizației ruse „Roskomsvoboda” și a agentului de centru-străin „Sova”. Partea britanică prin intermediul acestor organizații încearcă de fapt să influențeze legislația anti-extremistă rusă. Valoarea finanțării în perioada 2019-2020 este de 8.629.891 de ruble (87.671 de lire sterline).

În al treilea rând, este finanțată organizația agentului străin „Centrul pentru Protecția Drepturilor Mass-Media”. Scopul finanțării este de a proteja mass-media și jurnaliștii, de a instrui jurnaliștii și bloggerii cu privire la „cum să scrii și să nu fii condamnat”. Valoarea finanțării în perioada 2019-2020 este de 8.070.387 ruble (81.987 de lire sterline). De asemenea, sunt planificate resurse suplimentare de RUB 3,251,799 (£ 33,035). Schema de finanțare este printr-un DEE nedorit în Federația Rusă.

Astfel, Ambasada Marii Britanii la Moscova intervine activ în afacerile interne ale Rusiei prin finanțarea organizațiilor rusești și străine, schema implică atât finanțare directă din partea ambasadei, cât și sponsorizare indirectă, printre altele, prin Intermediul Fondului European pentru Democrație, ceea ce este nedorit în Rusia.

PARTEA 3.2020-2021

Materialele privind finanțarea proiectelor în perioada 2020-2021 sunt reprezentate de 20 de cereri de proiecte pentru o sumă totală de finanțare din partea Departamentului britanic de Externe de aproximativ 760 de milioane de ruble.

1. Resurse de informare și agenți mass-media-străini

Printre resursele media care au solicitat finanțare, de exemplu, sunt prezentate agentul media-străin Mediazona (apare de două ori, un proiect împreună cu o altă organizație-agent străin Zona Prava) și portalul de informații „Takie Dela”.

Proiectele Mediazona vizează oficial „protejarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept”. De fapt, ei vorbesc despre promovarea „standardelor occidentale” ale jurnalismului și presiunea asupra sistemului juridic al Rusiei. Astfel, într-un proiect comun cu Zona Prava, scopul este de a disemina în mass-media „măsuri sistemice de combatere eficientă a torturii în Rusia”. Astfel, capacitățile informaționale ale Mediazona sunt folosite pentru a denigra sistemul penitenciarului rus pe cheltuiala britanică.

Iar un alt proiect prevede că activitatea principală a Mediazona va viza „contestarea versiunilor oficiale ale evenimentelor” și răspândirea „gândirii critice în rândul tinerilor” prin intermediul conținutului de pe rețelele de socializare. De fapt, aceste formulări ascund promovarea agendei mass-media de opoziție pentru fonduri externe.

Documentul indică finanțarea de la Externele Britanice în valoare de 40 de milioane de ruble din 2020 până în 2023.

Într-o altă aplicație apare „Portalul de informații „Takie Dela”. Scopul oficial al fixării este „dezvoltarea mass-mediei independente orientate social”. Cu toate acestea, rezultatul activităților nu este legat de obiectivele politice jurnalistice „protecția democrației, a drepturilor omului și a statului de drept”, care, luând în considerare finanțarea din partea Marii Britanii, nu pot fi interpretate fără echivoc.

Este de remarcat faptul că Takie Dela, care solicită bani de la ambasada britanică, se numește „mass-media independentă”.

Pentru perioada 2020-2023, este planificată cheltuirea / primirea a 201,5 milioane de ruble. Dintre acestea, Ministerul britanic de Externe oferă aproximativ 100 de milioane de ruble.

2. Agenți străini

Aplicațiile legate de această secțiune se referă în primul rând la finanțarea diferitelor structuri ale Memorialului. Prima subvenție a fost declarată de Memorialul Internațional. Finanțarea vizează găsirea „unor noi forme de regândire a represiunilor lui Stalin (ale trecutului sovietic).” Ca parte a proiectului, Marea Britanie va finanța crearea unui proiect cartografic numit „Obiecte ale terorii sovietice pe harta Rusiei”.

De fapt, acesta este un alt proiect al Memorialului care vizează regândirea istoriei rusești în direcția evaluărilor sale negative. Documentul mai precizează că, dacă autoritățile exercită presiuni asupra Memorialului din Rusia, grație sucursalelor sale, va fi posibil să se transfere în siguranță proiectul în Republica Cehă sau Germania. Astfel, este posibilă implementarea directă a proiectului din străinătate pe cheltuială externă.

În perioada 2020-2023 este planificată să cheltuiască 555 de mii de lire sterline. Dintre acestea, Ministerul britanic de Externe oferă 480 de mii de lire sterline (aproximativ 47,2 milioane de ruble).

Proiectul unei alte ramuri a Memorial, Interregional Human Rights Center Memorial, a fost anunțat în comun cu Comitetul Helsinki din Olanda. Scopul oficial al proiectului este de a apăra drepturile omului în Rusia la nivel internațional și de a oferi asistență migranților.

Cu toate acestea, alte obiective sunt ascunse în spatele unor astfel de formulări. În special, se așteaptă să exercite o presiune serioasă asupra sistemului juridic rus. Așadar, printre rezultatele proiectului , este depunerea a 10.000 de contestații la parchet, Ministerul Afacerilor Interne, instanța și autoritățile administrative, precum și depunerea a 100 de plângeri la CEDO. Astfel, filiala „Memorial” cu bani britanici prevede în prealabil presiuni juridice internaționale asupra Rusiei. 

De asemenea, în cadrul proiectului, cel puțin 10 proiecte media sunt pregătite despre istoria protecției drepturilor omului în Rusia. Luând în considerare sursele de finanțare, este posibilă depunerea selectivă a materialului, discreditând sistemul juridic rus.

Pentru perioada 2020-2023, este planificat să cheltuiască 103 milioane de ruble (1,05 milioane de lire sterline) în aceste scopuri, din care 960 mii de lire sterline (aproximativ 94,5 milioane de ruble) sunt asigurate de Ministerul Britanic de Externe.

Un alt agent străin „Man and Law” (Yoshkar-Ola) aflat sub patronajul Fundației poloneze Helsinki pentru Drepturile Omului este listat în cererea de finanțare britanică pentru „acțiuni de dezvoltare a capacității apărătorilor ruși ai drepturilor omului și a activiștilor societății civile locale”.

De fapt, ambasada britanică alocă fonduri pentru instruirea și educarea avocaților capabili să exercite presiuni legale asupra Rusiei prin intermediul organizațiilor internaționale. Se planifică formarea a cel puțin 60 de avocați pentru drepturile omului și activiști obișnuiți din 8 regiuni ale Rusiei. Instruiți-i în utilizarea diferitelor mecanisme ONU și OSCE în activitățile lor profesionale. Astfel, se pregătește terenul pentru a pune presiune asupra Rusiei nu numai cu ajutorul CEDO, ci și a altor organizații internaționale, printr-un grup de avocați loiali și „apărători ai drepturilor omului”.

Pentru perioada 2020-2021, este planificată cheltuirea a 17,2 milioane de ruble (176 mii de lire sterline). Dintre acestea, Ministerul britanic de Externe va oferi 80 de mii de lire sterline (aproximativ 7,9 milioane de ruble). De asemenea, este demn de remarcat faptul că majoritatea fondurilor pentru proiect vor fi alocate de o organizație nedorită din Federația Rusă Fundația SUA-Rusia: 96 de mii de lire sterline (aproximativ 9,3 milioane de ruble).

3. Promovarea intereselor comunității LGBT

O parte semnificativă a proiectelor anunțate pentru finanțare vizează promovarea intereselor comunității LGBT, cu alte cuvinte, sprijinirea valorilor netradiționale și a reprezentanților acestora. Printre organizatorii proiectelor se numără inclusiv agenți străini (de exemplu, Fundația Sphere, Centrul SOVA).

Deci, pentru proiectul Fundației Sphere în sprijinul persoanelor LGBT + din Caucazul de Nord din 2020 până în 2023, numai Marea Britanie poate aloca 23,52 milioane de ruble (240 de mii de lire sterline).

Centrul SOVA menționat mai sus , condus de organizația britanică Articolul 19, va promova libertatea de exprimare pentru comunitatea LGBT și alte minorități. Să reamintim că „Articolul 19” primește sprijin financiar din partea statelor și organizațiilor occidentale recunoscute ca nedorite în Federația Rusă (de exemplu, Fundația pentru o Societate Deschisă a lui G. Soros).

Rezultatul proiectului lor comun ar trebui să fie formarea unei opinii publice favorabile față de comunitatea LGBT și alte „grupuri oprimate”. Jurnaliștii special pregătiți vor fi, de asemenea, responsabili pentru formarea opiniilor necesare.

Pentru perioada 2020-2023, este planificat să cheltuiască 300 de mii de lire sterline (aproximativ 29,5 milioane de ruble) pentru acest proiect.

Proiectului Centrului Comunitar LGBT din Moscova și al Perspectivei Lituaniene Plus (cu sprijinul altor ONG-uri) pentru diseminarea valorilor netradiționale a fost alocat 380 de mii de lire sterline, din care ambasada britanică oferă 260 mii de lire sterline (aproximativ 25,6 milioane de ruble), iar fondul suedez „Rainbow” – alte 120 de mii de lire sterline (aproximativ 11,8 milioane de ruble).

În același timp, obiectivele proiectelor acestor organizații depășesc cu mult cadrul de protecție a drepturilor omului și sunt de natură politică. Printre acestea se numără următoarele:

 • Consolidarea pozițiilor activiștilor LGBT și dezvoltarea activismului în regiuni.
 • Creșterea reprezentării și vizibilității persoanelor LGBT în sfere sociale și politice
 • Dezvoltarea proiectelor LGBT în regiunile Rusiei

4. Organizații străine ale căror activități sunt desfășurate în Rusia independent sau în comun cu ONG-uri rusești

Organizațiile internaționale din documentele examinate sunt reprezentate, de exemplu, de Reporteri fără frontiere, Fundația Thomson și Fondul pentru drepturi egale. Proiectele lor vizează dezvoltarea mass-media „independente” în Rusia și formarea avocaților capabili să exercite presiuni asupra sistemului juridic.

Reporterii fără frontiere vor lucra în special la „consolidarea libertății de informare și exprimare în Rusia”

Pentru perioada 2020-2023, este planificată cheltuirea a 112,7 milioane de ruble (1,15 milioane de lire sterline) pe cheltuiala Ministerului britanic de Externe în aceste scopuri.

Organizatorul unui alt proiect care vizează introducerea jurnalismului „independent” în Rusia este anunțat de Fundația Thomson Reuters. Oficial, proiectul organizației vizează „îmbunătățirea standardelor activității jurnalistice din Rusia”.

Cu toate acestea, descrierea programului afirmă că organizatorii vor pregăti o serie de evenimente pentru „extinderea dezbaterii privind democrația, drepturile omului și statul de drept” . Astfel de evenimente se numesc: tururi de presă pentru jurnaliști, mese rotunde, seminarii și cercetare. În plus, este planificată interacțiunea cu ONG-urile rusești și mass-media pentru a identifica instrumentele legale necesare pentru a sprijini jurnaliștii și pentru a îmbunătăți libertatea mass-media. De fapt, proiectul vizează și formarea unui grup de jurnaliști fideli Occidentului cu un anumit set de opinii.

Pentru perioada 2020-2023, este planificat să cheltuiască 1,5 milioane de lire sterline (147 milioane de ruble) în aceste scopuri pe cheltuiala Biroului de Externe britanic.

Proiectul Equal Rights Trust intenționează să pregătească avocați capabili să influențeze sistemul juridic rus, deși în mod formal proiectul implică dezvoltarea unei platforme juridice ruse antidiscriminare (ADLP).

Valoarea finanțării proiectului din 2020 până în 2023 va fi de 290 de mii de lire sterline. Dintre acestea, biroul de externe britanic va furniza 274 de mii de lire sterline (aproximativ 27 de milioane de ruble), iar Uniunea Europeană – 16 mii de lire sterline (aproximativ 1,6 milioane de ruble).

Un alt proiect în cadrul formării avocaților „independenți” va fi abordat de organizația cehă „Libertatea societății informaționale”. Organizațiile ruse „Clubul de la Praga” și „Vocea avocatului” vor lucra sub conducerea ei Obiectivele proiectului sunt menționate „pentru a consolida profesia de avocat independent în Rusia”.

Cu toate acestea, din descriere este clar că sarcinile proiectului se află în plan politic. În special, este planificată organizarea unui număr de evenimente care vizează „extinderea legăturilor” comunității avocaților ruși cu Occidentul. În plus, proiectul stabilește una dintre sarcinile unei campanii de informare pentru a le promova interesele.

De asemenea, a fost anunțată o serie de evenimente offline în întreaga Rusie cu discuții despre „subiecte fierbinți (15 evenimente regionale, 1700 de participanți) cu avocați invitați din Marea Britanie. Cu alte cuvinte, vedem un alt proiect pentru a forma un grup de avocați loiali Occidentului.

Pentru perioada 2020-2023, este planificat să se cheltuiască 104 milioane de ruble (1,425 milioane de dolari) în aceste scopuri. Se presupune că biroul de externe britanic va furniza 500 de mii de dolari (aproximativ 36 de milioane de ruble); și Departamentul de Stat al SUA și Fundația SUA-Rusia, o organizație nedorită în Federația Rusă – încă 925 de mii de dolari (aproximativ 67 de milioane de ruble).

Astfel, Ambasada Britanică la Moscova influențează în mod intenționat afacerile interne ale Rusiei de mulți ani. Instrumentul este proiectele finanțate de ambasada ONG-urilor ruse și mass-media (inclusiv cele recunoscute de agenți străini), precum și de organizații străine. Numai cererile cunoscute pentru 2020-2021 implică finanțare de la Ambasada Britanică în valoare de 760 milioane RUB. Este de remarcat faptul că, pe lângă misiunea diplomatică, în mai multe cazuri, proiectele sunt cofinanțate de ONG-uri străine nedorite în Rusia.

Sursa: inagenty.ru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *