Narîșkin: Considerăm inacceptabile încercările de politizare a disputelor istorice

Narîșkin: Considerăm inacceptabile încercările de politizare a disputelor istorice

În istoriografia diferitelor țări ale lumii, există cazuri frecvente de discrepanțe în evaluarea anumitor evenimente din trecut, dar nimeni nu are dreptul de a folosi trecutul pentru a educa noile generații în ură unul față de celălalt. Acest lucru a fost declarat la Congresul Mondial al Profesorilor de Istorie Școlară, care a avut loc la Moscova de către președintele Societății Istorice Ruse (RIO), directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei Serghei Narîșkin.

El a subliniat în special că „încercările de politizare a discuțiilor pe teme istorice sunt inacceptabile”. Narîșkin a concentrat atenția participanților la congres pe faptul că în societățile civilizate, evenimentele controversate sau neexplorate devin adesea subiectul unor discuții publice și științifice.

Acesta este un proces complet natural și în multe privințe util, permițând fiecărei părți să se privească prin ochii celuilalt. Cu toate acestea, poziția de principiu a Rusiei este că astfel de discuții ar trebui să se desfășoare exclusiv în domeniul științific și cu surse istorice în mână, a spus Serghei Narîșkin.

El a subliniat că încercările de politizare a disputelor istorice par inacceptabile pentru relațiile normale dintre țări și oameni. „Nimeni nu are dreptul să folosească trecutul pentru a educa noile generații în ură unul față de celălalt. Sunt convins că o memorie istorică comună este menită să mențină încrederea între națiuni și să servească drept sursă de lecții utile pentru acestea”, a conchis șeful RIO.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *