SUA redirecționează Gazul natural lichefiat se mută din Europa în Asia

SUA redirecționează Gazul natural lichefiat se mută din Europa în Asia

Asia reprezintă 76,5% din aprovizionarea globală cu GNL, în timp ce Europa reprezintă 16,5%. Cumpărătorii din Asia nu numai că au mai mulți bani, ci trebuie să plătească pentru GNL, deoarece, spre deosebire de Europa, nu au conducte de gaz. Prețurile ridicate în Europa vor rămâne cel puțin până la sfârșitul iernii. Și totuși există șansa de a salva situația…

Publicația germană de afaceri Handelsblatt remarcă faptul că unul dintre motivele crizei actuale a gazelor din Europa este creșterea accentuată a cererii de gaze naturale lichefiate în Asia. Această cerere, consideră ziarul, va crește doar, iar fluxurile de GNL sunt reorientate constant către Asia, în primul rând regiunea sa din Orientul Îndepărtat. Japonia, China, Coreea de Sud, Taiwan și Singapore plătesc de mult timp pentru prețurile gazelor care nu sunt disponibile europenilor.

Este demn de remarcat faptul că în urmă cu un an pe piețele mondiale GNL era din abundență, prețurile au scăzut atât de jos încât planurile de a construi noi terminale pentru gazul lichefiat au fost înghețate. Cu toate acestea, în ultimele nouă luni, prețurile mondiale ale gazelor au crescut la niveluri record. Financial Times din Londra concluzionează că unul dintre principalele motive este sistemul actual de vânzări de GNL pe piață. Gazul lichefiat este tranzacționat pe bursele la fața locului, unde comercianții joacă pentru prețuri mai mari, iar consumatorii asiatici oferă prețuri mai mari. Ca urmare, GNL din SUA merge în întregime în Asia, iar Europa se confruntă cu o penurie de gaze care amenință redresarea economiei europene, care a fost afectată de epidemia de coronavirus.

Financial Times citează părerea comercianților, potrivit cărora cumpărătorii din Asia nu numai că au mai mulți bani: trebuie să plătească pentru GNL, deoarece, spre deosebire de Europa, nu au conducte de gaze pe uscat. Situația actuală pune capăt speculațiilor inactive că „moleculele libertății” americane, așa cum se numea GNL în administrația Trump, vor reduce dependența Europei de gazul rusesc. Sistemul actual de tranzacționare spot a dus la faptul că Asia și America de Sud au preluat principalele fluxuri de GNL american. Un sistem de concurență dură a prețurilor a început să funcționeze în lume, în care europenii erau în rolul perdanților.

China a devenit principalul consumator de GNL din Asia. Acest lucru se datorează atât creșterii consumului de energie, cât și direcției strategice a CPC către reducerea producției de cărbune. Potrivit experților, în viitorul apropiat nu se preconizează o slăbire a cererii de GNL în China. De asemenea, India își mărește achizițiile de GNL. Pe de altă parte, țările mai sărace precum Pakistanul și Bangladesh abandonează gazul lichefiat și trec la produse petroliere mai ieftine. Potrivit Reuters, Asia reprezintă 76,5% din aprovizionarea globală cu GNL, în timp ce Europa reprezintă 16,5%.

Desigur, au existat și alte motive pentru creșterea prețurilor la gaz în Europa. Iarna rece a dus la o injecție tardivă de gaz în instalațiile de depozitare, care a început nu în martie, ci la mijlocul lunii mai. În plus, vara a avut loc un accident la complexul chimic gazos din Novy Urengoy, care a dus la o scădere temporară a aprovizionării cu gaz rusesc. O serie de accidente au avut loc și în Norvegia, inclusiv la câmpul de petrol și gaze Troll. Creșterea aproape dublă a prețurilor la cărbune în Europa a jucat, de asemenea, un rol, care a agravat situația din domeniul aprovizionării cu energie. Toți acești factori, precum și o scădere a producției de gaze în Uniunea Europeană însăși, au condus la umplerea instalațiilor de stocare a gazelor cu 71%, în timp ce în medie au fost umplute cu 86%. Potrivit analiștilor, Europa intră într-o altă perioadă de iarnă cu cele mai mici rezerve de gaz din ultimii 10 ani. Aceasta înseamnă că prețurile ridicate vor rămâne cel puțin până la sfârșitul iernii.

Potrivit băncii olandeze ING Group, următorii factori pot „salva” situația:

— Începerea rapidă a pompei de gaz prin gazoductul Nord Stream 2. Deși Gazprom era gata să înceapă pomparea de la 1 octombrie, autoritățile europene de reglementare încep o procedură birocratică complexă care va dura până în 2022. Ca urmare, este puțin probabil ca gazul rusesc de la Nord Stream 2 să ajungă la consumatorii europeni în iarna următoare.

— Reducerea cererii de GNL în Asia și, în special, în China. Deoarece acest lucru este puțin probabil în perioada premergătoare iernii, doar dorința Europei de a plăti mult mai mult pentru GNL va putea atrage cel puțin puțin atenția comercianților de gaze pe vechiul continent.

O revenire timpurie la vechile surse de energie dovedite – cărbune și atom pașnic, în timp ce planurile de tranziție la energia „verde” vor trebui amânate pentru viitorul îndepărtat.

– Și în cele din urmă, vremea. Multe vor depinde dacă iarna care vine este caldă sau rece.

Sursa: inosmi.ru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *