Schroeder: Rusia nu este inamicul Europei în războiul rece al gazelor

Schroeder: Rusia nu este inamicul Europei în războiul rece al gazelor

Europa are nevoie de conducte suplimentare, spune fostul cancelar german.

Rusia a fost întotdeauna un furnizor de încredere de gaze pentru Europa și în situația actuală nu este un inamic, dar creșterea prețurilor la gaze se datorează, în primul rând, cererii tot mai mari a Chinei. Această opinie a fost exprimată de fostul cancelar german Gerhard Schroeder într-un articol publicat marți pentru ziarul Handelsblatt.

„Producția de gaz acolo [în Rusia] a crescut în primele opt luni ale anului. Dar Rusia a trebuit să își umple mai întâi propriile instalații de depozitare, deoarece cea mai mare parte a gazului a fost folosită iarna trecută”, a explicat Schroeder. În ciuda acestui fapt, potrivit acestuia, exportul de gaz rusesc s-a apropiat de un nivel record. „Doar exporturile către Germania în 2021 au crescut cu aproximativ 40% față de anul trecut”, a spus el, reamintind că mai devreme Ministerul Economiei din Republica Federală Germania a anunțat că Rusia îndeplinește toate acordurile.

„De mai bine de 50 de ani, Rusia, adică fosta Uniune Sovietică, a fost un furnizor de încredere – așa cum a fost în timpul războiului rece real. Deci, Rusia nu este un dușman în [acest] război rece al gazelor”, a subliniat fostul cancelar.

Schroeder a sprijinit proiectul Nord Stream 2. „Vom continua să avem nevoie de gaz”, a spus el, subliniind că centralele electrice pe gaz ar putea suplini lipsa de energie electrică în timpul tranziției către surse regenerabile, despre care estimează că va dura „probabil trei decenii”.

„În acest sens, orice conductă suplimentară este bună pentru piața europeană, în ceea ce privește nu numai Nord Stream 2, ci și alte proiecte care sunt acum planificate sau în curs de implementare”, a subliniat fostul cancelar. „Cu cât avem mai multe surse de recepție și căi de aprovizionare, cu atât este mai bună pentru UE, dar în primul rând pentru consumatorii finali. La urma urmei, cu cât oferta este mai mare, cu atât prețurile sunt mai mici”, a spus Schroeder.

Cererea Chinei a crescut

Fostul șef al guvernului RFG consideră că „situația de pe piața gazelor în ansamblu se va stabiliza” în următoarele luni. „Însă situația actuală arată în mod clar că, în ceea ce privește comerțul cu gaze, el devine din ce în ce mai global. Europa intră aici într-o concurență acerbă cu restul lumii, a cărei foamete energetică este nesatisfăcătoare”, a spus el.

Schroeder a subliniat că SUA „a cvadruplat aprovizionarea cu GNL către China din ianuarie până în august 2021”. „Petrolierele GNL se îndreaptă spre Asia. China cumpără țevi și GNL la prețuri ridicate atât pentru consum, cât și pentru depozitare. Între ianuarie și august, China a importat cu 22% mai mult [gaz] decât anul trecut. În timp ce importurile de GNL în UE și Marea Britanie au scăzut cu 17% „, a explicat el.

„Pe de o parte, Statele Unite solicită Europei să-și restricționeze comerțul cu China, pe de altă parte, să profite de oportunitatea de a vinde profitabil gaze naturale nu către Europa, ci către China”, a spus Schroeder.

Situația prețului

Prețul gazului în Europa la deschiderea tranzacțiilor pe bursa ICE de la Londra a scăzut marți la 970 dolari pe mie de metri cubi. m, conform datelor platformei de tranzacționare. Costul contractelor futures din noiembrie pe hub-ul TTF din Olanda s-a stabilit acum la 970 dolari pe mie de metri cubi. m, sau 81,2 € pe MWh (pe baza cursului de schimb curent EUR / USD, prețurile ICE sunt prezentate în euro pe MWh). Luni, prețul gazului în Europa a crescut la 1.123 dolari pe mie de metri cubi. m, dar până la sfârșitul zilei a scăzut din nou la 1.000 USD.

Pe 6 octombrie, TTF a stabilit un nou maxim istoric, când prețul gazului a depășit 1.900 de dolari pe mie de metri cubi, dar după aceea a început să scadă rapid. La încheierea tranzacționării, prețul a scăzut de o dată și jumătate. Volatilitatea ridicată a prețurilor pe piața europeană a gazului este asociată, printre altele, cu ocuparea redusă a instalațiilor de stocare a gazului înainte de iarna care vine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *