Expert: SUA ar putea încheia un acord cu Beijingul și Moscova privind împărțirea sferelor de influență

Expert: SUA ar putea încheia un acord cu Beijingul și Moscova privind împărțirea sferelor de influență

David Pine, expert în securitate națională și fost ofițer al armatei americane, a avertizat într-un articol pentru The National Interest că Washingtonul trebuie să împartă sferele de influență din lume cu Moscova și Beijingul.

Statele Unite nu sunt în măsură să ducă un război pe două fronturi dacă relațiile cu Rusia și China se deteriorează, a prezis politologul.

„America trebuie să renunțe la noțiunile sale idealiste despre o lume unipolară sigură, în care Washingtonul este recunoscut ca fiind cea mai mare superputere. În realitate, situația este diferită ”, a spus autorul.

Jurnalistul a sugerat ca Statele Unite să apeleze la conceptul de „reținere strategică”, uitând de posibilitatea hegemoniei mondiale.

Acest concept va permite Washingtonului să împiedice apariția de noi lideri regionali în Asia de Nord-Est și Europa, a prezis Pine.

„La rândul său, acest lucru îi va forța pe aliații SUA să își asume sarcina principală a asigurării securității în regiunile lor și să se bazeze pe propriile forțe pentru a rezista unor hegemoni regionali precum Rusia și China”, a explicat specialistul.

Dacă Statele Unite își reduc prezența militară în diferite părți ale lumii, atunci va fi mai puțin probabilă o apropiere între Rusia și China. SUA ar putea încheia un acord cu Beijingul și Moscova privind împărțirea sferelor de influență, similar cu acordurile care au fost încheiate la conferințele „celor trei mari” țări de la Potsdam și Yalta, a adăugat expertul.

Statele Unite ar putea câștiga o sferă de influență care include Japonia, Australia, Noua Zeelandă, precum și toate țările din emisfera occidentală, inclusiv Europa de Vest, scrie Pine. Fostele țări ale URSS, Serbia, Iran, Irak, Siria și Libia pot deveni, de asemenea, sfera de influență a Rusiei, iar Coreea de Nord, Taiwan, Pakistan, Afganistan și o serie de țări din Asia de Sud-Est și Africa pot fi sub influența Beijingului , a rezumat expertul.

Anterior, pe 3 septembrie, fostul asistent al președintelui american Barack Obama, Charles Kupchan, într-o publicație pentru Afaceri Externe, a spus că șeful Casei Albe, Joe Biden, ar putea opri creșterea puterii Beijingului prin stabilirea unor relații strânse cu Moscova. Pentru a evita riscurile unei creșteri inevitabile a influenței Chinei pe scena mondială, Washingtonul trebuie să convingă Moscova că o cooperare cu Occidentul este mai benefică decât statutul de „partener junior” al Chinei, a spus Kupchan.

Sursa: iz.ru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *