Peskov a catalogat inadecvat apelul UE către Rusia de a contribui la căutarea celor responsabili de prăbușirea Boeingului

Peskov a catalogat inadecvat apelul UE către Rusia de a contribui la căutarea celor responsabili de prăbușirea Boeingului

Secretarul de presă prezidențial a subliniat că nu există „verdicte” potrivit cărora partea rusă ar putea fi implicată în tragedie.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a catalogat drept neadecvate apelurile ca ca Rusia să contribuie la căutarea celor responsabili de prăbușirea Boeing-ului malaysian peste Donbass.

Declarația emisă marți, 12 octombrie 2021, în urma summitului UE-Ucraina a inclus, printre altele, un apel pentru ca Rusia să „își recunoască responsabilitatea” în legătură cu prăbușirea Boeing și să coopereze „pe deplin” la ancheta sa.

„Încă nu am avut ocazia să o citesc. Dar astfel de apeluri sunt absolut nepotrivite și inacceptabile, pentru că această tragedie a avut loc pe cer deasupra teritoriului Ucrainei”, a declarat Peskov reporterilor.

El a subliniat că nu există „verdicte” că partea rusă ar putea fi implicată în tragedie, îndemnând „să răspundă la știri așa cum vin”.

Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a menționat că recomandările Olandei de a finaliza lucrările privind o anchetă suplimentară privind prăbușirea zborului MH17 deasupra Donbasului indică intenția Hagăi de a transfera săgețile de la Kiev la Moscova în acest caz.

Pasagerul Boeing-777 al Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit pe 17 iulie 2014 în regiunea Donețk din Ucraina, ucigând 298 de persoane – cetățeni din 10 țări. În ciuda ostilităților active, Kievul nu a închis cerul Donbasului pentru zborurile internaționale de pasageri. Pentru a investiga dezastrul, a fost creată o echipă comună de anchetă, din care au făcut parte reprezentanți ai Australiei, Belgiei, Malaeziei, Olandei și Ucrainei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *