Peskov a numit condițiile pentru creșterea tranzitului de gaze prin Ucraina

Peskov a numit condițiile pentru creșterea tranzitului de gaze prin Ucraina

Potrivit reprezentantului Kremlinului, principalul destinatar al Kievului pentru a rezolva problema păstrării tranzitului „sunt cumpărătorii de gaze în Europa”.

Rusia este gata să mărească tranzitul de gaze prin Ucraina dacă UE mărește achizițiile și Kievul propune condiții de tranzit competitive. Acest lucru a fost anunțat reporterilor miercuri, 13 octombrie 2021, de secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, principalii destinatari ai Kievului pentru rezolvarea problemei menținerii tranzitului „sunt cumpărătorii de gaze din Europa, companiile europene, pot încheia un nou acord pe termen lung cu monopolul rus cu volume crescute, ținând cont de cererea tot mai mare de combustibil albastru „. „Pentru a transporta ceva prin Ucraina, aveți nevoie de cineva care să îl cumpere, iar aceștia sunt clienții noștri din Europa”, a spus Peskov.

El a subliniat că Rusia, în acest caz, își va îndeplini toate acordurile de tranzit. „Președintele a spus în repetate rânduri că, dacă ne cumpără gazul în continuare, dacă vor crește contractele și dacă Ucraina va da oferte comerciale competitive, atunci toate acestea vor continua să funcționeze”, a dat asigurări Peskov.

El a mai precizat că Rusia a mărit la maximum livrările de gaze către Europa în baza contractelor existente. „Putem spune că Rusia îndeplinește impecabil toate obligațiile contractuale la limita superioară, adică, la maxim posibil, toate volumele de livrări au fost majorate în lumina acelor contracte și acorduri care sunt disponibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „În ceea ce privește partea tehnică, acestea sunt întrebări pentru Gazprom”, a adăugat el.

Întrebat dacă gazul este furnizat în plus față de contracte, Peskov a menționat că „nimic nu poate fi furnizat dincolo de contracte”. „Cum? Gratis?”, și-a exprimat el uimirea.

Referindu-se la posibilitatea unor livrări suplimentare, secretarul de presă al președintelui a mai precizat că „este vorba de negocieri cu Gazprom”. Există un cumpărător, există un vânzător”, a spus el. Presupunând că volume suplimentare de gaze pot fi puse pe piața spot, Peskov a atras atenția asupra faptului că „există încă o problemă de infrastructură – cum să o facem”. El a reiterat că Gazprom ar trebui contactată pentru clarificarea unor astfel de detalii tehnice.

Fond

Anterior, marți, 12 octombrie 2021, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este important ca țara să păstreze în orice caz tranzitul gazului rusesc către Europa pe teritoriul său, pentru a nu suferi pierderi financiare.

Acordul dintre Rusia și Ucraina privind furnizarea și tranzitul de gaze, semnat în 2019, expiră în 2024. Kievul a declarat că ar dori să încheie imediat un contract pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, fără să aștepte anul 2024, când se încheie actualul contract cu Gazprom. În Ucraina, ei cred că aceasta va fi o garanție că tranzitul va continua.

Kievul a afirmat în repetate rânduri că implementarea proiectului Nord Stream 2 ar presupune o amenințare la adresa securității energetice a Ucrainei. Partea rusă a subliniat în repetate rânduri că proiectul este comercial și este implementat împreună cu partenerii europeni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *