Riabkov, despre situația energetică din Europa

Riabkov, despre situația energetică din Europa

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a condamnat într-un interviu acordat programului BBC Hardtalk declarațiile SUA cu privire la contractele de gaze ale Rusiei cu Uniunea Europeană.

În ultimele săptămâni, prețurile gazelor din Europa au sărit de mai multe ori la niveluri record de peste 1.000 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul a crescut brusc, după care a devenit aproape la fel de ieftin. Astfel, săptămâna trecută, prețurile futures ale gazelor în Europa au atins un record de 1937 dolari, dar apoi au scăzut în cuvintele președintelui rus Vladimir Putin, care a sugerat gazpromului să se gândească la creșterea ofertei de gaze rusești pe piața europeană.

„Rusia reprezintă 40% din totalul importurilor de gaze din Europa. În UE, mulți sunt foarte îngrijorați de faptul că acest lucru oferă Moscovei un instrument puternic de influență. Ești gata să calmezi această anxietate?” – l-a întrebat Stephen Sakur, BBC, pe viceministrul de externe al Rusiei.

Potrivit lui Riabkov, Rusia este cel mai fiabil și mai perspicace furnizor de resurse energetice către Europa.

„Am fost întotdeauna un astfel de furnizor și vom continua această activitate. Invităm toți colegii din Europa, inclusiv vecinii noștri, să accepte acest fapt simplu: că apreciem securitatea energetică în Europa, vrem să cooperăm cu ei, cu Uniunea Europeană pentru a preveni prețul salturilor pe care le vedem „, a spus el.

Recent, autoritățile SUA au declarat în repetate rânduri că Rusia își extinde contractele de gaze în Europa pentru a-și consolida influența politică pe continent. Riabkov a asigurat că este vorba doar de afaceri, iar Statele Unite fac astfel de declarații, deoarece ei înșiși doresc să-și vândă gazul către UE la prețuri mai mari.

„Acest lucru s-a întâmplat întotdeauna: Statele Unite, în spatele ușilor închise, au încercat să impună partenerilor săi din Europa ceea ce este benefic pentru ei și neprofitabil pentru Rusia. Se face deschis acum, și ei doar place. L-aș numi pornografie politică”, a spus Riabkov.

Sursa: BBC

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *