Săptămâna Energiei Rusești. Istoria forumului

Săptămâna Energiei Rusești. Istoria forumului

În 2021, forumul are loc pentru a patra oară.

 În perioada 13-15 octombrie 2021, Moscova va găzdui săptămâna rusă a energiei (REW) pentru a patra oară, una dintre cele mai mari din punct de vedere al numărului de participanți la forumurile internaționale dedicate complexului de combustibili și energie, eficienței energetice și cooperării internaționale. în sectorul energetic. Președintele rus Vladimir Putin va vorbi în ședința plenară. TASS povestește despre istoria forumului.

Organizare

Săptămâna Energiei Ruse a fost stabilită prin ordinul guvernului rus din 27 septembrie 2016 la propunerea Ministerului Energiei al Federației Ruse. Organizatorii forumului sunt Ministerul Energiei al Federației Ruse și Guvernul Moscovei. REW este operat de Fundația Roscongress. Comitetul de organizare este condus de viceprim-ministrul Federației Ruse, Alexander Novak.

Din 2018, Săptămâna Energiei Ruse a avut loc la Sala Centrală de Expoziții Manezh din Moscova.

REW 2017

Pentru prima dată, Săptămâna Energiei Ruse a avut loc în perioada 3-7 octombrie 2017 la Moscova și la Sankt Petersburg la sălile centrale expoziționale Manezh și, respectiv, Expoforum. Tema sesiunii plenare, care a avut loc la Moscova, este „Energia pentru o creștere globală”, la care au participat Putin și președintele venezuelean Nicolas Maduro. În general, la forum au participat 25 de miniștri din 18 state străine. În total, REW a fost vizitat de peste 10 mii de oameni. În cadrul forumului, au fost semnate 18 acorduri în sectorul energetic.

În timpul discursului său din sesiunea plenară, șeful statului rus a declarat că Federația Rusă se pregătește pentru „era post-petrol”, planuri de creștere a aprovizionării cu gaze naturale lichefiate către Europa de Vest și țările din regiunea Asia-Pacific. Vladimir Putin a mai precizat că el consideră că mașinile cu motor pe gaz sunt mai „verzi” decât mașinile electrice, deoarece păcura și cărbunele sunt cel mai adesea arse pentru a le încărca pe acestea din urmă.

REW-2018

Al doilea REW a avut loc în perioada 3-6 octombrie. Tema cheie a forumului internațional din cadrul REW a fost „Energia durabilă pentru o lume în schimbare”. Sesiunea plenară a fost deschisă de președintele rus Vladimir Putin, la forum au participat primul viceprim-ministru al Serbiei Ivica Dacic, precum și 20 de miniștri de externe și 30 de șefi ai corpului diplomatic. Vicepremierul Dmitri Kozak, ministrul energiei Alexander Novak, ministrul construcțiilor și locuințelor și serviciilor comunale Vladimir Iakușev, ministrul asistenței medicale Veronika Skvorțova, ministrul industriei și comerțului Denis Manturov, mai mult de 20 de șefi de subiecți ai Federației, inclusiv primarul Moscovei, Serghei Sobianin participă la diferite evenimente REW. În total, la forum au participat peste 9,5 mii de persoane. În cadrul evenimentului, au fost semnate 10 acorduri, inclusiv un protocol interguvernamental privind furnizarea de petrol rusesc și produse petroliere către Kazahstan.

În timpul discuției, Putin a asigurat publicul că proiectul Nord Stream 2 va fi implementat, în ciuda opoziției Statelor Unite. El a atins, de asemenea, agenda de știri, în special, a numit acuzațiile împotriva Rusiei de otrăvire a Skripalilor ca o prostie.

REW 2019

În 2019, Săptămâna Energiei Ruse a avut loc în perioada 2-5 octombrie. Tema sesiunii plenare: „Parteneriatul energetic pentru dezvoltare durabilă”.  Pe lângă Putin, secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammed Sanusi Barkindo, șefii corporațiilor petroliere Exxon Mobil Darren Woods și BP Robert Dudley, precum și 15 miniștri de externe și 44 de șefi ai corpului diplomatic au luat cuvântul.

De asemenea, la evenimentele REW au participat 24 de guvernatori și trei membri ai guvernului rus, inclusiv vicepremierul Dmitri Kozak. În total, la forum au participat peste 10 mii de participanți din 115 țări și teritorii.

În cadrul discuției din cadrul reuniunii grupului, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să semneze un acord cu Ucraina privind tranzitul gazelor către Europa în temeiul protocolului european (care prevede o prelungire pe termen lung a contractului pe termen lung existent și soluționarea litigiului de arbitraj dintre Gazprom și Naftogaz ucrainean) și că Ucraina va rămâne o țară de tranzit după punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Șeful statului a mai spus că „nu împărtășește entuziasmul general” cu privire la discursul puternic al eco-activistei Greta Thunberg la Adunarea Generală a ONU din septembrie 2019. Potrivit lui Vladimir Putin, „atunci când cineva folosește copii și adolescenți în avantajul lor este demn doar de condamnat”.

REW 2020

În 2020, forumul era planificat să aibă loc în perioada 13-16 octombrie. În septembrie 2020, din cauza restricțiilor legate de coronavirus, a fost anunțat că va fi amânat pentru decembrie, dar a fost anulat în curând. În cadrul REW, în perioada 10-11 decembrie, VDNKh a găzduit o sesiune de afaceri și o expoziție expozițională a companiei germane Siemens dedicată decarbonizării.

Site-ul oficial al REW este https://rusenergyweek.com/ . 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *