Viceministrul rus de Externe, despre libertatea presei și agenții străini

Viceministrul rus de Externe, despre libertatea presei și agenții străini

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, spune că el consideră că legea agenților străini din Rusia este un „joc de reciprocitate” cu Statele Unite.

În ultimele luni, Ministerul Justiției din Rusia a devenit mai activ în completarea registrelor mass-media și ONG-urilor recunoscute ca „agenți străini”. Persoanele – activiști pentru drepturile omului și jurnaliști – sunt din ce în ce mai incluși în lista „agenților străini”.

Pe 8 octombrie, Ministerul Justiției a inclus grupul de anchetă Bellingcat, publicațiile Caucasian Knot și MNews, precum și nouă persoane, inclusiv corespondentul BBC Andrei Zakharov, în registrul presei care îndeplinesc funcțiile unui agent străin, spune BBC.

Jurnaliștii noștri sunt suficient de independenți pentru a-și exprima ideile și a-și îndeplini datoria profesională într-un mod care să fie în concordanță cu convingerile și principiile lor„, a spus Riabkov ca răspuns la o întrebare despre pericolele cu care se confruntă jurnaliștii care lucrează în Rusia.

Vorbind despre recunoașterea lui Andrei Zakharov ca agent străin, oficialul a menționat că termenul „agent străin” în sine a fost împrumutat din practica juridică americană a anilor 1930 și este folosit în Rusia „într-o formă mult mai blândă”.

În momentul în care colegii noștri din Washington și din alte părți ridică restricțiile asupra mass-media noastre și le permit să lucreze liber, permit oamenilor noștri să participe la evenimente, anulează cerința de a eticheta produsele lor ca agenți străini – în acest moment aceste cerințe vor fi anulate și aici. Acesta este un joc de reciprocitate „, a explicat Riabkov.

Sursa: BBC

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *