Vladimir Putin a vorbit în sesiunea plenară a Săptămânii Energiei din Rusia

Vladimir Putin a vorbit în sesiunea plenară a Săptămânii Energiei din Rusia

Forumul internațional al Săptămânii Energiei Ruse are loc la Moscova în perioada 13 – 15 octombrie 2021 la Sala Centrală de Expoziții Manezh . Programul acoperă o gamă largă de probleme de transformare și dezvoltare a pieței globale a energiei.

Vladimir Putin a vorbit în sesiunea plenară „Energia mondială: transformarea pentru dezvoltare”, care a avut loc în cadrul Forumului internațional „Săptămâna energiei ruse”. Șefii companiilor și corporațiilor de energie din lume au participat la discuțiile despre tendințele actuale ale complexului global de combustibili și energie, iar președintele Angolei, João Lourenço, care conduce conferința OPEC în 2021, s-a adresat participanților REW cu un mesaj video.

Industria energetică a resimțit pe deplin criza cauzată de pandemia de coronavirus, a declarat Vladimir Putin în discursul său de deschidere în sesiunea plenară.

„Zguduirea piețelor regionale de energie a arătat încă o dată cât de importantă pentru lumea modernă este funcționarea stabilă și încrezătoare a sectorului combustibilului și al energiei, aprovizionarea consumatorilor cu energie la prețuri accesibile, cu impact minim asupra mediului. Pentru a asigura securitatea energetică și de mediu a planetei, avem nevoie de acțiuni echilibrate și responsabile ale tuturor participanților la piață – atât producători, cât și consumatori, -axate pe o perspectivă pe termen lung în interesul dezvoltării durabile a țărilor noastre, pentru a asigura bunăstarea popoarelor noastre ”, a subliniat președintele, vorbind în ședința plenară din REW-2021.

În 2020, din cauza restricțiilor forțate, a încetinirii activității comerciale, a suspendării legăturilor de producție și transport, cererea de resurse energetice la nivel mondial a scăzut brusc, ca urmare, consumul global de energie primară a scăzut cu 4,7 la sută. Acesta a fost cel mai grav șoc pentru industrie în ultimii 70 de ani, a reamintit președintele.

În același timp, din cauza scăderii cererii, prețurile s-au corectat și ele. După cum a remarcat Vladimir Putin, comparativ cu 2018, costul gazelor naturale în Europa a scăzut anul trecut de două ori și jumătate: în 2020 a fost de 113 dolari la mie de metri cubi, în timp ce în 2018 a fost de 282 dolari. „O situație absolut unică s-a dezvoltat în segmentul petrolier. Niciunul dintre noi, niciunul dintre voi nu putea să creadă și nici nu-și putea imagina, când în primăvara anului trecut prețul petrolului pentru prima dată în istorie a luat o valoare negativă: a devenit mai scump stocarea petrolului decât plata pentru obținerea acestuia. Aceasta este doar o situație unică ”, a spus șeful statului.

În același timp, acordurile OPEC plus au jucat un rol cheie în stabilizarea pieței petrolului, a continuat președintele. Potrivit acestuia, țările membre ale OPEC și statele care nu sunt membre ale acestei asociații au reușit să stabilească o interacțiune eficientă, să asigure stabilitatea industriei petroliere în contextul unei pandemii și, cel mai important, să creeze condiții pentru activitatea de investiții. El a adăugat că acest acord de cooperare va fi valabil până la sfârșitul anului viitor, 2022.

Cu toate acestea, spre deosebire de petrol, situația de pe piața gazelor, în primul rând cea europeană, nu pare încă echilibrată și previzibilă. „Iar principalul motiv este că nu totul pe această piață depinde de producători: consumatorii de gaze joacă nu mai puțin sau chiar un rol mai mare aici. În ultimii zece ani, ponderea surselor regenerabile de energie în mixul energetic european a crescut dramatic – pare a fi bine – a început să joace un rol semnificativ, important. Cu toate acestea, principala caracteristică distinctivă a acestui sector este inconstanța producției de energie electrică. Avem nevoie de capacități neutilizate mari. Și dacă există eșecuri grave ale generației, în primul rând datorită particularităților vremii, atunci această rezervă pur și simplu nu este suficientă”, a explicat șeful statului rus.

În același timp, președintele a spus că această creștere a prețurilor la gaz în Europa este rezultatul unei penurii de energie electrică și nu invers. „În ultimul deceniu, pas cu pas, au fost depuse defecte sistemice în energia europeană. Ei au condus la o criză de piață pe scară largă în Europa. Permiteți-mi să vă reamintesc că, atâta timp cât pozițiile de conducere au fost ocupate de producerea de nucleare și gaze, nu au existat astfel de crize, nu au avut de unde să vină ”, a conchis președintele.

În acest sens, Rusia își îndeplinește pe deplin obligațiile contractuale față de partenerii săi, inclusiv în Europa, și asigură furnizarea de gaze garantată neîntreruptă în această direcție, a subliniat Vladimir Putin. „Lucrăm în mod constant pentru a consolida securitatea energetică a întregului continent european. Există toate condițiile prealabile pentru atingerea unor volume record de aprovizionare cu gaze pe piața globală până la sfârșitul anului. Mai mult, ne întâlnim întotdeauna cu partenerii noștri la jumătatea drumului și suntem pregătiți să discutăm acțiuni suplimentare ”, a adăugat el.

Rusia a introdus deja și folosește proiecte majore de infrastructură pentru furnizarea de gaze către Europa, cum ar fi Turkish Stream, Balkan Stream, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care asigură stabilitatea și predictibilitatea aprovizionării cu gaze. În plus, producția de gaze naturale lichefiate se dezvoltă constant, a adăugat președintele. „Până în 2035, ne așteptăm să creștem producția de GNL în Rusia la 140 de milioane de tone pe an, precum și să ne consolidăm poziția pe această piață dinamică, luând în jur de 20 la sută din cauza costurilor reduse de producție și a logisticii competitive. În plus, în orizontul anului 2035 ne așteptăm să ne creștem cota în aprovizionarea globală de produse petrochimice de la actual la unu la sută la șapte la sută „, a spus el.

Pentru a evita în mod eficient astfel de crize energetice în viitor, agenda climatică nu ar trebui să devină un instrument de promovare a intereselor politice și economice ale fiecărei țări, a spus președintele. Dimpotrivă, țările care participă la piața globală trebuie să fie de acord asupra mecanismelor globale de echilibrare a pieței energiei, a continuat Vladimir Putin. „Este necesar să lansăm un dialog de fond, detaliat pe această temă între producătorii și consumatorii de resurse energetice, fără prejudecăți politice și clișee impuse. Vorbim despre probleme extrem de importante care afectează în mod direct activitatea întreprinderilor, organizațiilor și bunăstarea gospodăriilor, a milioane de oameni – atât în ​​Rusia, cât și în țările noastre partenere, inclusiv Europa. Sunt sigur că, pe parcursul unui astfel de dialog, se pot găsi soluții care să țină seama de tendințele pieței și de interesele tuturor părților.

Schimbările de pe piața mondială a consumului de energie au influențat semnificativ strategiile multor țări în ceea ce privește asigurarea cererii viitoare de resurse energetice, a menționat președintele Angolei, João Lourenço, în timpul participării sale la sesiunea plenară. „Răspândirea rapidă a schimbărilor climatice și îngrijorarea tot mai mare cu privire la starea mediului, tranziția energetică către o economie cu emisii reduse de carbon sunt astăzi unul dintre subiectele principale pe agendele politice ale diferitelor țări. Angola ar trebui să dezvolte o strategie națională pentru extragerea durabilă a resurselor sale de energie fosilă și să se îndrepte spre o schimbare treptată a matricei energetice naționale pe termen mediu și lung, creând oportunități pentru dezvoltarea de noi surse de energie regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană, biomasă etc. „

În același timp, în procesul de tranziție energetică, multe țări lasă gazelor naturale un loc crucial în strategia lor energetică. În acest sens, este important să continuăm să lucrăm împreună pentru a stabiliza piața globală a gazelor în interesul consumatorilor înșiși, Patrick Pouyanne, președinte și CEO al TotalEnergies, a fost de acord cu președintele. „Cererea globală de gaze este în creștere, inclusiv pentru GNL, noi reprezintă aproximativ 10% din piața globală de GNL.

Desigur, nu suntem mulțumiți de prețurile ridicate, acest lucru este rău nu numai pentru companie, ci și pentru clienții noștri – dorim să dezvoltăm sistemul de gaze pentru a înlocui cărbunele cu gaz, ceea ce ar contribui la îmbunătățirea climei, dar acest lucru necesită prețuri scăzute. Acum, cărbunele devine din nou mai atractiv. Avem nevoie de stabilitate. Este în interesul nostru să avem formule de preț pe termen lung care să facă prețurile mai previzibile”, a subliniat el.

Astăzi, fiabilitatea aprovizionării cu energie este unul dintre cele mai importante criterii pentru alegerea unui furnizor, a declarat directorul general al BP, Bernard Looney, în discursul său. „Energia ar trebui să fie curată, sigură, dar mai presus de toate fiabilă. Gazul natural este un element cheie care poate echilibra sistemul. Este necesar să se investească în infrastructura de stocare, în UGS, în diversificarea energetică.  Acest lucru trebuie făcut astfel încât să avem un sistem întreg care să aibă propria marjă de siguranță. Nu este doar ceea ce am vrea să avem – este un factor necesar pentru susținerea vieții societății ”, a spus șeful companiei.

Cererea tot mai mare de surse de energie cu emisii reduse de carbon se reflectă nu numai în locuințe și utilități, încălzire și industrie, ci și în transporturi, a declarat Ola Kallenius, președintele Consiliului de Administrație al Daimler AG și Mercedes-Benz AG, în cadrul sesiunii plenare a REN 2021. „Va fi foarte dificil pentru producătorii auto să strângă capital de la investitori pe termen lung dacă nu reușesc să prezinte un plan convingător de decarbonizare.

Deja acum, ni se cere să prezentăm un plan pentru producția de vehicule electrice, utilizarea hidrogenului și a pilelor de combustibil. Prin urmare, este foarte important să dezvolți infrastructura, fără ea nu va fi posibilă schimbarea economiilor globale ale lumii pentru a trece complet la vehiculele electrice. Acum cred că noi, ca și companie de automobile, trebuie să ne dezvoltăm mai repede ”, a adăugat Ola Kallenius.

Sursa: https://rusenergyweek.com/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *