Nimic nou din Occident: UE nu vrea să dea Ucrainei speranțe de aderare la Uniune

Nimic nou din Occident: UE nu vrea să dea Ucrainei speranțe de aderare la Uniune

„UE este dezamăgită de stagnarea reformelor din Ucraina. Președintele Zelenski este dezamăgit de lipsa perspectivelor de aderare la UE. Relațiile dintre Bruxelles și Kiev s-au răcit”, scrie ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung .

„Curtea Europeană de Conturi a publicat un raport devastator asupra Ucrainei la sfârșitul lunii septembrie. De mai bine de 20 de ani, UE sprijină țara în realizarea reformelor politice și combaterea corupției. Dar, în ciuda tuturor eforturilor, influența oligarhilor și funcționarii publici corupți din Ucraina nu au scăzut nici măcar un pic”, notează jurnalistul Daniel Steinforth – Auditorii au criticat faptul că UE nu a dezvoltat o strategie eficientă împotriva abuzului de putere la nivel înalt.

„Potrivit Bruxelles-ului, suma fondurilor UE primite de Ucraina din 2014 este de aproximativ 15 miliarde de euro. În calitate de cel mai mare donator, UE încă mai speră să-și stabilizeze politic” partenerul strategic „și să-l lege mai aproape de Occident. Cu toate acestea, țara este foarte departe de perspectiva reală de aderare la UE, la care visează președintele ucrainean Volodimir Zelenski „, se spune în articol.

„Principala problemă, s-a plâns ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un interviu acordat ziarului britanic The Independent, este că UE nu are voința politică de a oferi Ucrainei cel puțin perspectiva de aderare. În caz contrar, situația ar putea arăta complet diferită. Țara chiar a precizat obiectivul aderării la UE (precum și aderarea la NATO) în constituția sa”.

„Relațiile dintre Bruxelles și Ucraina s-au răcit; acest lucru nu a putut ascunde nici măcar summitul la care Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au schimbat marți, la Kiev, o mulțime de cuvinte calde. Împreună au creat un parteneriat bazat pe prietenie reciprocă, a apreciat von der Leyen. „Ne apropiem foarte mult unii de alții și ne apropiem.” Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției. Zelenski a lăudat, de asemenea, relațiile bilaterale și, în același timp, a reamintit că Ucraina merită o „perspectivă europeană”.

„Liderii UE și Zelenski au reușit să cadă de acord asupra semnării mai multor acorduri, inclusiv a unui acord privind integrarea Ucrainei în spațiul aerian european. Kievul speră astfel să extindă comunicarea aeriană cu țările UE. În ceea ce privește securitatea energetică, von der Leyen și Michel i-au promis președintelui ucrainean „sprijin nelimitat”.

„Din cauza relațiilor tensionate cu Rusia, Ucraina nu a mai cumpărat gaze naturale direct de la vecinul său estic din 2015. De atunci, gazul a fost achiziționat prin intermediul companiilor intermediare. Livrările sunt efectuate în principal din Slovacia. Kievul este nemulțumit de construcția gazoductului Nord Stream 2, care va conecta direct Germania și Rusia și nu se încadrează cu adevărat în cadrul solidarității nelimitate, în care UE asigură întotdeauna Ucraina de conflict cu Moscova”.

„Ar trebui să ne așteptăm la mișcări pe fronturi învechite în curând? Cu doar câteva ore înainte de summit, Zelensky a vorbit cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron despre situația din zona de conflict din estul Ucrainei. Potrivit Kievului, au discutat despre un posibil summit cu președintele rus Vladimir Putin în așa-numitul „format Normandia”. Potrivit Kremlinului, anterior, Merkel și Macron au vorbit și cu Putin la telefon ”, scrie NZZ.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *