Țara (Ucraina): tăcerea offshore a lui Zelenski. Top patru întrebări la o săptămână după scandalul Dosarului Pandora

Țara (Ucraina): tăcerea offshore a lui Zelenski. Top patru întrebări la o săptămână după scandalul Dosarului Pandora

În urmă cu o săptămână, un scandal offshore a cuprins Ucraina în jurul președintelui Zelenski și al anturajului său. El a fost preluat cu o emoție deosebită de mass-media occidentală. Iar sursa datelor în sine s-a dovedit a fi apropiată de acele cercuri care se numesc „Sorosiats”.

Un scandal similar cu Poroșenko din 2016 a subminat grav poziția președintelui și a marcat începutul percepției sale în lume ca un oficial corupt. Și acum Zelenski a intrat în același râu. Publicarea Pandora Papers a fost un indiciu destul de transparent al autorităților ucrainene, care au intrat recent într-un conflict prelungit cu partenerii occidentali.

Și, se pare, mai au multă murdărie pe Zelenski.

Reacția biroului președintelui cu greu ar putea fi numită adecvată. Pe de o parte, tăcerea completă a lui Zelenski. Pe de altă parte, încercări febrile de a distrage societatea de la scandal. Inclusiv noi dosare penale împotriva opoziției. Și aceasta este o analogie și mai mare cu perioada Poroșenko.

Intriga cazului offshore

Amintiți-vă de ce în jurul președintelui offshore a desfășurat o astfel de agitație. Faptul că Kvartal 95 și toți beneficiarii săi, inclusiv Ze, sunt proprietari offshore, este cunoscut de mult timp. Unele dintre aceste companii au fost în declarația lui Zelenski și a soției sale înainte de președinție, iar unele rămân astăzi. Dar jurnaliștii proiectului ICIJ au aflat că în Insulele Virgine există o companie Maltex, care nu este indicată în declarațiile lui Ze și ale soției sale. În același timp, este inima imperiului offshore al Kvartal și încă plătește dividende companiilor sale.

A doua senzatie este ca asociatii viitorului presedinte Serghei Shefir si Andrei Iakovlev au cumparat imobile de elita la Londra pentru companii offshore. Iar Zelenski nu a vândut această companie înainte de a fi ales în funcție, ci pur și simplu a rescris-o lui Shefir, care a devenit primul său asistent. Este clar că aceasta este doar o respingere formală a activului, dar prin cel mai apropiat prieten al său, președintele continuă cel mai probabil să-l controleze.

Al treilea „zbor” este posibila participare a companiilor offshore Zelenski și Co. la spălarea banilor, care a fost retrasă de la PrivatBank în perioada 2012-2016. Cert este că 41 de milioane de dolari au trecut prin firmele din Kvartal, a căror sursă a fost Privatbank.

Asta în viitor poate deveni subiect de procedură penală în Statele Unite, unde doar investighează cazurile lui Igor Kolomoisky. Și, de asemenea, în Ucraina (după plecarea lui Zelenski de la președinție), unde există și un dosar penal privind retragerea fondurilor de la PrivatBank în timpul lui Kolomoisky.

Publicarea acestor fapte a fost însoțită de o întreagă campanie în presa occidentală. Zelenski a apărut ca un fals luptător împotriva oligarhilor și un ipocrit care a mers la putere cu aceleași sloganuri, dar, de fapt, s-a dovedit a fi la fel ca Poroșenko.

Reacția autorităților la scandalul offshore

Biroul președintelui a încercat să respingă aceste atacuri cu mâinile unor MOA loiali („lideri de opinie”) și deputați din „Slujitorul Poporului”. Retorica lor s-a redus la faptul că „fiecare proprietar al unui magazin de bere are offshore-uri”.

De asemenea, a avansat ideea că lucrurile incriminate președintelui s-au întâmplat când acesta era încă artist și a fost forțat să -și „protejeze afacerea de raideri”. Prin urmare, ele nu se referă la actualul Zelenski.

În același timp, însă, nu se explică de ce asociații președintelui nu au închis încă aceste companii offshore și nu au început să plătească impozite pe toate veniturile la bugetul Ucrainei. Dar, ceea ce este orientativ, președintele însuși sau reprezentanții săi oficiali cu o poziție deschisă pe această temă nu au ieșit. Și era clar de ce: toate aceste firme funcționează astăzi, înregistrate pe prietenii lui Ze – și este greu de crezut că familia președintelui nu profită de pe urma lor.

În al doilea rând, în lume, chiar și pentru „foștii offshore” e o atitudine fundamental diferită.

De exemplu, premierul ceh Andrej Babis a pierdut alegerile în acest weekend din cauza Dosarului Pandora. În 2009, înainte de a fi prim-ministru, a folosit companii offshore pentru a cumpăra proprietăți imobiliare de lux pe Riviera Franceză.

Principalul lucru este că autoritățile nu au oferit un răspuns clar la istoria offshore a lui Zelenski. Dar scandalul nu a putut fi calmat. Un val de publicații devastatoare a măturat, așa cum am menționat deja, presa occidentală. Și acolo toți cei care trebuie să citească despre aventurile offshore ale lui Zelenski.

„Anti-criză” din biroul președintelui

Situația a fost agravată de povestea protejatului Bankovei – șeful Ukreximbank Evgheni Metzger, care a atacat echipajul Radio Liberty (organizația este recunoscută în Rusia ca agent străin – ed.). Acest lucru a atras noi critici din partea ambasadelor occidentale. Și a arătat că acum oamenii lui Zelenski de la putere vor fi bătuți din toate calibrele mediatice ale Occidentului convențional.

Se pare că, prin urmare, vineri au decis să întrerupă aceste scandaluri cu altele noi – i-au înmânat o altă suspiciune de trădare lui Viktor Medvedchuk. Încercând o altă vânătoare pentru „mâna Kremlinului” pentru a îneca „zrada” în jurul offshore-urilor.

Cu toate acestea, subiectul cu liderul OPZh, cel mai probabil, a fost necesar pentru a distrage ucrainenii de la Zasquars a ze-echipei (la care a fost adăugat un nou truc al deputatului poporului Tretiakova). Sâmbătă, autoritățile au întrerupt alegerea șefului parchetului anticorupție – deși numirea unui nou șef al SAP a fost o promisiune directă a lui Zelenski către Biden la sfârșitul lunii august.

Potrivit lui Strana, jurnaliștii dintr-o serie de publicații occidentale de top lucrează în prezent la Kiev. Ei colectează informații despre corupția lui Zelenski și cercul său interior. Acest lucru înseamnă că mașina pentru transformarea lui Ze într-un personaj toxic în politica internațională începe treptat.

Întrebări despre istoria offshore a lui Zelenski

Iar subiectul offshore este puțin probabil să fie închis și uitat. Mai ales că există încă multe întrebări. Iar faptul că autoritățile nu le răspund nu face decât să întărească încrederea în veridicitatea acuzațiilor. Principala dintre acestea este suspiciunea de participare la scheme de spălare (cu spălare ulterioară) a banilor de la PrivatBank prin intermediul offshore-urilor lui Zelenski.

„Strana”, după ce a discutat cu avocați și oameni de afaceri, a identificat 4 întrebări principale care apar în acest sens lui Zelenski și companiilor sale.

1. Dacă acestea au fost plăți pentru serviciile furnizate de Kvartal companiei de televiziune 1+1 a lui Kolomoisky (cum spun apărătorii lui Ze), atunci unde sunt contractele în baza cărora au fost efectuate aceste plăți? Pentru ce anume au fost plătite firmele offshore? Care a fost obiectul contractului?

2. Unde s-au dus banii după ce au intrat în conturile companiilor offshore ale lui Zelenski?

3. Mai există firme de la care banii au fost transferați în conturile și firmele lui Zelenski, la care s-au dus apoi banii? Dacă au dispărut sau și-au încetat activitățile active, atunci acesta este un semn clar al unei scheme de spălare a banilor.

4. Cine a fost principala sursă de fonduri? Dacă acestea sunt împrumuturi de la PrivatBank (și judecând după schema sunt), atunci au fost returnate aceste împrumuturi? Dacă nu, atunci aceasta este o schemă frauduloasă de retragere a fondurilor de la bancă cu spălarea ulterioară a acestora.

Tăcerea cu privire la aceste aspecte ar putea fi fatală pentru Zelenski. Și cu cât durează mai mult, cu atât mai mare forța explozivă va avea consecințe.

Sursa: inosmi.ru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *