Washington Examiner (SUA): politica disprețuitoare a lui Biden față de Europa

Washington Examiner (SUA): politica disprețuitoare a lui Biden față de Europa

Biden nu întărește poziția Americii în Europa. În ultimele săptămâni, el l-a insultat public pe cel mai apropiat aliat al nostru, l-a ignorat cu aroganță pe cel mai vechi aliat al nostru și i-a lăsat pe aliații noștri cei mai vulnerabili în dificultate. Gândiți-vă la ce se întâmplă în acest moment, scrie Washington Examiner.

Aliații noștri europeni suferă de creșteri incredibile ale prețurilor la energie, pe măsură ce economia globală se recuperează rapid și se apropie o iarnă rece. Rusia se află într-o poziție ideală pentru a crește producția de gaze naturale și pentru a crește aprovizionarea cu acest combustibil către Europa. Acești pași pot atenua creșterile prețurilor și se pot asigura că oamenii cei mai săraci din țările europene nu îngheață.

Din păcate, președintele rus Vladimir Putin nu este interesat să ajute europenii. Răspândind mitul conform căruia gigantul energetic Gazprom produce deja cât mai mult gaz natural posibil, Putin insistă că nu are nici un ajutor sau deloc. Dar, în realitate, liderul rus încearcă să realizeze cea mai rapidă punere în funcțiune a gazoductului său Nord Stream 2, provocând o creștere a prețurilor la energie. Putin dorește ca Europa să înțeleagă că va trebui să cedeze diverselor sale capricii, altfel se va confrunta cu o represiune „înghețată”.

Cu toate acestea, în timp ce statele baltice, Polonia, Marea Britanie, Franța și practic toți aliații din Europa sunt obligați să reziste presiunilor energetice ale lui Putin, Biden este inactiv.

Ce poate spune? El este cauza suferinței lor. Președintele Biden a pus capăt conductei Keystone XL, care ar putea transporta petrol în Golful Mexic și apoi în Europa. Prin această decizie, Biden nu numai că a pus în pericol securitatea energetică a Statelor Unite, dar a ratat și ocazia de a consolida securitatea energetică a celor mai importanți aliați ai Americii.

Apoi, Biden a dat aprobarea pentru finalizarea conductei de gaz Nord Stream 2 care leagă Rusia de Europa, eliminând măsurile luate de administrația Trump și de Congres.

La cererea fostului cancelar german Angela Merkel, Biden a refuzat să impună noi sancțiuni împotriva acestui gazoduct, care, ca urmare, a fost finalizat. Administrația Biden a spus că, din moment ce conducta a fost finalizată în 90%, noile sancțiuni nu pot decât să tensioneze relațiile cu Germania.

Asta a fost o minciună. Sancțiunile au împiedicat construcția Nord Stream 2 deoarece companiile implicate în montarea conductelor și monitorizarea respectării normelor au refuzat să participe la acest proiect, temându-se de sancțiuni. Dacă Biden ar continua să înăsprească sancțiunile impuse de președintele Donald Trump, ar pune capăt Nord Stream 2 și l-ar priva pe Putin de posibilitatea de a șantaja Europa.

Dar președintele Joe „Voi fi dur cu Rusia” Biden a decis să cedeze în fața lui Putin. Iar consecințele „înghețate” ale acestei greșeli a lui Biden reprezintă o metaforă foarte vie pentru alte decizii politice ale președintelui în exercițiu în raport cu Europa.

Toți aliații noștri europeni au fost îngroziți de cât de incompetent sa dovedit a fi procesul de evacuare a militarilor și a aliaților din Afganistan. Așteptându-se că vor avea ocazia să discute cel puțin metodele și calendarul evacuării de la aeroportul din Kabul, aliații noștri au primit tăcerea completă ca răspuns. Au vrut să extindă termenul pentru retragerea trupelor. Dar Biden a decis să pună pe primul loc dorințele talibanilor. La fel ca acei bieți afgani care încercau cu disperare să scape de iadul care se apropia, și autoritatea lui Biden a căzut de pe aripa unui avion care decola.

Să aruncăm o privire și asupra modului în care Biden s-a descurcat cu cel mai apropiat aliat al nostru. În timpul vizitei sale recente la Washington, prim-ministrul Boris Johnson a cerut să accelereze procesul de semnare a unui acord comercial între Statele Unite și Marea Britanie. Cu toate acestea, ceea ce era o prioritate pentru administrația Trump s-a dovedit a fi nedemn de atenția lui Biden. În timpul unei întâlniri între cei doi lideri din biroul oval, un reporter l-a întrebat pe Biden dacă Marea Britanie – așa cum a avertizat odată președintele Barack Obama – a rămas „la sfârșitul liniei” să semneze un acord comercial. Și, de fapt, Biden a confirmat acest lucru: a ignorat întrebarea în sine și a spus doar că orice acord trebuie mai întâi „elaborat cu atenție”. O umilință suplimentară a fost faptul că, după aceea, unul dintre reprezentanții serviciului de presă de la Casa Albă l-a întrerupt pe Johnson, când a încercat să răspundă la o întrebare a jurnaliștilor. Deci, o relație atât de specială.

Ce zici de Franța?

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au convenit recent să creeze o alianță trilaterală numită AUKUS, care, printre altele, va permite Australiei să achiziționeze submarine nucleare. Acest acord a înlocuit contractul pentru construcția de submarine pe care Franța trebuia să le furnizeze Australiei. Susținem AUKUS prin recunoașterea valorii sale în reducerea ambițiilor imperiale ale Chinei în estul Chinei și în Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, nu putem înțelege de ce Biden nu s-a gândit la cum să notifice Franța mai detaliat despre noul acord iminent. Pentru economia franceză, acest lucru va duce la pierderea a zeci de miliarde de dolari și mii de locuri de muncă. Reticența lui Biden de a-și avertiza aliatul l-a enervat în mod corespunzător pe președintele francez Emmanuel Macron.

Franța și-a rechemat temporar ambasadorul din Statele Unite și amenință acum să-și reducă cooperarea în ceea ce privește contracararea Chinei. Pentru a înrăutăți lucrurile, săptămâna trecută „țarul climatic” și fostul secretar de stat american John Kerry au declarat într-un interviu acordat presei franceze că Biden a greșit că Macron a fost supărat. O, Doamne!

Dar poziția lui Biden față de Ucraina?

Confruntat cu operațiuni ofensive ruse și ascunse ale Rusiei, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy i-a cerut lui Biden să crească ajutorul militar al SUA pe tot parcursul anului 2021. În afară de declarațiile sale zgomotoase despre necesitatea apărării democrației, răspunsul lui Biden la aceste cereri a fost foarte lent. De fapt, lui Biden i-au trebuit nouă luni pentru a-l invita pe Zelenskiy la Casa Albă. În plus, Biden a anulat trecerea navelor de război americane prin Marea Neagră, în încercarea de a potoli Rusia.

Revenind la subiectul securității și al amenințării rusești. Biden ar putea descoperi o altă supraveghere în Europa – o supraveghere care subliniază natura iluzorie a promisiunii sale de a menține alianțe puternice și de a apăra interesele contribuabililor americani:

Biden nu a reușit să-i facă pe aliații NATO să cheltuiască 2% din PIB-ul obligatoriu pentru apărare.

Se pare că uitând de darul generos al lui Biden – sub forma Nord Stream 2 – Germania continuă să cheltuiască doar 1,3% din PIB pentru apărare. În următorii ani, această cifră va scădea probabil doar, pentru că un nou guvern de stânga a ajuns la putere la Berlin. Consecințele vor fi masive. Nu numai că Biden a aruncat o bombă asupra credibilității NATO cu comportamentul său în Afganistan, ci privește acum cu mulțumire cum această alianță se dezintegrează.

Ce, din punctul de vedere al lui Biden, se poate întâmpla în viitor? Ce se întâmplă dacă, de exemplu, Trump revine la putere și subliniază din nou absurditatea unei situații în care țările europene bogate așteaptă asistența militară de la unchiul Sam? Răspunsul se rezumă la faptul că cea mai de succes alianță militară din lume se poate cufunda în uitare.

Cuvintele nu înseamnă nimic. Când vine vorba de interesele aliate ale Statelor Unite în Europa, declarațiile lui Biden sunt fraze goale.

Sursa: inosmi.ru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *